divendres, 16 de juny de 2017

TRABUCAIRES PER LES MUNTANYES DE SANTA COLOMA

El cim de la serra del Corb des de Castanyet.
El convent de Sant Salvi l'any 1912.
 
Litografia del romanç editat sobre la captura i mort del guerriller Felip.

Les Guilleries han estat sempre terra de  refugi per a bandolers i trabucaires. Xavier Pérez, responsable l'any 2000 de l'Arxiu Històric Comarcal de Santa Coloma de Farners, va publicar un article en la revista Ressò un article que ens explicava les accions dutes a terme pel trabucaire carlista Ramon Vicens, àlies Felip.

Felip va rondar durant força anys per les Guilleries i l'any 1842 va protagonitzar una terrible acció que va quedar documentada:

"El 6 d'abril de 1842 Felip i el seus homes efectuaren un sagnant recorregut per la comarca, que s'inicià amb el segress del sastre de Vilobí. Els d'aquell poble, alarmats, avisaren els milicians nacionals de Santa Coloma, uns voluntaris que ajudaven els Mossos d'Esquadra i l'Exèrcit a perseguir bandolers i carlins. El destacament de Santa Coloma sortí a correcuita cap a Vallcanera, ja que tenien notícies de que Felip anava en aquella direcció, però en arribar a Riudarenes els avisaren de que els "facciosos" ja havien marxat, emportant-se un regidor. Ara es veu que fugien cap a l'Esparra, i la milícia colomenca cap allà es dirigí, ignorant la terrible sort que els esperava.

En arribar a un turonet proper a Can Cairís de l'Esparra, els milicians colomencs donaren l'alto als bandolers, que respongueren "Som voluntaris de Carles V!" i començaren a disparar tot seguit. Els milicians, sorpresos per la ferotgia dels malfactors, fugiren en desbandada, quasi tots cap a Sant Pere Cercada on es refugiaren al mas Ragostell. Els trabucaires, però, aconseguiren fer cinc presoners, tots cinc veïns de Santa Coloma, els quals foren salvatghement mutilats i executats. Les víctimes foren el metge Salvador Viader, sots-comandant de dita milícia, i els voluntaris Rafael Vila, Jeroni Tolosa, Francesc Tapis i Zenon Bosch.

La sinistra comitiva d'en Felip es dirigí ràpidament cap a Arbúcies, però el matí del dia 7, en ser interceptats pels voluntaris d'aquell 0poble, rectificaren el seu camí i marxaren cap als boscos del convent de Sant Salvi de Cladells i la muntanya del Corb, on es cispersaren per tal d'evitar ser capturats. Al dia següent els mateixos trabucaires participaren en un toriteig al bell mig del poble d'Osor. Després d'aqueest fet, els homes de Felip es feren fonedissos".

Aquell sagnant episodi protagonitzat pels trabucaires de Felip va ser molt lamentat a la vila de Santa Coloma. 

El trabucaire Felip seria ferit el 2 de juliol del mateix any a Sant Pere de Torello i executat el mateix dia a Vic.