dimarts, 13 de juny de 2017

CARLISTES PROP DE L'HOSTAL DEL MALCUINAT

 
 
 

Durant les Guerres Carlines les Guilleries van ser un dels escenaris principals dels enfrontaments entre tropes reialistes i guerrillers carlistes.

Les nostres abruptes muntanyes eren l’espai idoni per als guerrillers i fins el mateix General Cabrera va actuar-hi, en la famosa batalla del Pasteral.

En les tres carlinades del XIX es succeïen enfrontaments de tropes en diferents llocs de les Guilleries i la premsa de l’època , ja fos liberal o fos tradicionalista, els recollia en les seves edicions.

Les cròniques periodístiques d’aquelles guerres no es limitaven als grans enfrontaments com el del Pasteral, sinó que recollien petits episodis, moviments de tropes o el notícies diverses sobre aquell enquistat conflicte.
Els lectors podien satisfer la seva avidesa d’informació sobre com anava la guerra i el que passava en el seu entorn.
En una d’aquelles senzilles cròniques periodístiques hi he trobat una referència a l’Hostal del Malcuynat, històric establiment situat en una zona de comunicacions molt important de les nostres muntanyes i ,per tant , pas de tropes i guerrillers.

La crònica està recollida en el número 19 del diari liberal “Diario Constitucional de Palma” , publicat el dimarts 19 d’abril de 1842.

Hi apareixen , a banda de l’Hostal del Malcuinat, espais coneguts d’aquesta zona de les Guilleries, per on transitava aleshores la partida de guerrillers comandada per Ramon Vicens Prada, conegut com a “Felip”:

“Nuestro corresponsal de la montaña nos paticipa con fecha de ayer lo siguiente:
 
Posterior á la comunicación de ayer he sabido que la faccion de Felip havia dormindo esta noche pasada als Suros de Castañet: Que al amanecer ha salidao siendo solos 42 (pues le faltaban 10 que con Pedro Piñoné se separaron y fueron los que ayer atravesaron el camino de las Esposas) en direccion al Malcuynat, y de allí se han subido á la Ermita de Santa Bárbara donde han bromeado tocando la campanya, una corneta y la caja. Despues se han ido al Subirá, donde han comido, y mientras lo efectuaban como viesen venir la tropa y mosos de la escuadra, han marchado luego corriendo y dirigiéndose á la Grabolosa, donde han dado con otra partida y allí se han tiroteado y huido despues precipitadamente, sin duda hácia la montaña á de San Gregorio de Osor, para bajarse á la Cellera y atravesar el rio.

Si esta partida llega á engrosarse, el espiritu del país decaerá sin duda yle tendremos tan mudo como dos años atrás”.

El mateix diari continua donant notícies de les actuacions per la contrada del guerriller Felip i el seu pas pel santuari de la Salut, per Susqueda i per Osor.