dimecres, 20 d’agost de 2014

LA BARCELONA QUE MAI T'ACABES (2)
He finalitzat les vacances i reactivo el bloc de nou. L’entrada d’avui la dedicaré a algunes recomanacions culturals extretes de l’estada que vam fer a la ciutat de Barcelona a principis de mes. Ho faig bàsicament perquè tenim al costat mateix una ciutat que mereix ser visitada i coneguda. Barcelona és una ciutat que “mai t’acabes” i per això entenc que les propostes que jo pugui fer sempre poden ajudar a descobrir, com nosaltres hem fet, algun lloc o alguna oferta que pot ser aprofitada per algú més.

Aquestes són algunes de les propostes que vam tastar en la nostra estada a la ciutat, començant per la Barcelona subterrània.

Al barri de Poble Sec vam visitar el “Refugi 307”. Es tracta d’un dels dos refugis antiaeris que encara són visitables a la ciutat i que van ser construïts durant la Guerra Civil, tan bon punt l’aviació italiana va començar a bombardejar la ciutat. El refugi, gestionat pel Museu d’Història de Barcelona, ens permet conèixer la història d’aquests equipaments públics i com van patir els veïns de la ciutat els efectes d’aquells primers bombardejos contra la població civil.

També sota el paviment de la ciutat, en l’edifici del Museu d’Història de Barcelona, a la plaça del Rei, hom pot trobar-se amb vestigis de l’antiga Barcino romana. Una visita molt il·lustrativa i espectacular  de com era la primigènia de la ciutat, completada pels edificis medievals construïts sobre les restes romanes, entre ells el Saló del Tinell.

Ja a l’exterior crec que val la pena conèixer l’entorn de la plaça de les Glòries. Aquest espai, actualment en remodelació, ens presenta una icona barcelonina: el mercat dels Encants. Traslladat a una nova ubicació, al recés d’un modern i pràctic nou edifici amb una coberta daurada espectacular, l’històric mercat reviu amb més gràcia i dinamisme que mai.

Deixar passar les hores rebuscant entre antiguitats, andròmines, productes de tot tipus i al millor preu, és un veritable plaer que no es pot deixar perdre.

De nit el lloc guanya l’atractiu de la llum. És el moment en el qual el joc de llums de la coberta dels Encants, la torre Agbar i la plaça amb il·luminació interactiva de l’edifici del  Disseny Hub Barcelona, ens demostren tota la espectacularitat que va guanyant el disseny a la ciutat.

Un altre proposta pot consistir en admirar l’art en el cementiri Vell del barri de Poblenou. Un passeig entre panteons dissenyats majoritàriament per arquitectes del segle XIX  i decorats per artistes de l’escultura. El lloc manté l’encant dels antics cementiris i es converteix en una passejada per l’art i l’arquitectura que aquells ens van deixar.

I si parlem de còmics dir que val la pena visitar l’exposició “Tebeos de postguerra” a l’Arxiu de la Corona d’Aragó. Fins el mes de setembre hi ha la possibilitat de retrobar-nos amb els herois dibuixats de la nostra infància.

També al voltant del món del còmic i la història, el passeig per la ciutat ens permet trobar diversos plafons explicatius sobre els fets de l’11 de setembre de 1714. Amb textos i il·lustracions d’Oriol Garcia Quera, aquests plafons ens permeten conèixer els llocs i els fets d’armes succeïts en la caiguda de Barcelona d’ara fa tres-cents anys.