divendres, 22 d’agost de 2014

ITINERARI PEL TARADELL MÉS BANDOLER

 


En les properes entrades del bloc desgranaré part de la història d'en Serrallonga i del bandolerisme a Taradell, extreta sobretot del procés sumarial d'en Serrallonga.

Podreu comprovar com la història d'aquest municipi osonenc està íntimament lligada a la del bandoler i la seva quadrilla.

Jo sempre dic que en Serrallonga és un element que posa en valor espais, pobles i territoris. Ho dic perquè resseguir aquells llocs per on ell va passar o actuar permet conèixer el nostre territori i descobrir el valor d'aquest territori en una part de la història del nostre país.

A partir d'en Serrallonga podem identificar molts llocs que s'hi relacionen i a Taradell en trobarem molts d'aquests llocs.

Dins el municipi podem visitar masies relacionades amb els bandolers com van ser els masos Llagostera, Bellpuig, Albareda, Esquís, Madriguera...

Prop de Taradell també podem visitar un lloc emblemàtic i també relacionat amb el bandolerisme (en aquest cas perquè hi va néixer l'agutzil reial Miquel Joan de Montrodon) o el petit poble de Malla, amb un mas també relacionat amb en Serrallonga com és el mas Paracolls. 

De totes maneres, la millor manera per conèixer espais bandolers és resseguir el sender local de petit recorregut PR-42  (el trobareu en aquest enllaç) que ens portarà des de Taradell, per les costes del Bou i fins el bosc d'en Mansa i les famoses Cuines d'en Rocaguinarda, que van ser alhora refugi i amagatall del mateix Joan de Serrallonga.

Aquest PR també ens portarà al Castell d'en Boix (o de Taradell), el monument més emblemàtic del municipi i des d'on gaudireu d'unes vistes privilegiades sobre tot l'entorn.

Espero que us animeu a conèixer aquest territori , on sentireu l'alè de tots aquells que van fer que això fos un veritable "niu de bandolers" en el segle XVII.