divendres, 20 de juny del 2014

TERRA VINEA, VI SOTA TERRA A LES CORBERES FRANCESES




 
 

La zona de les Corberes franceses s’estén al llarg del que va ser l’antiga frontera de Catalunya amb França fins el 1659. Aquest ample territori de pedra calcària, garrigar i bosc mediterrani, que es deixa caure al mar en el cap de Leucata, va ser compartit pels dos països i resseguit per una línia de castells defensius medievals de frontera.

Aquest territori es va acabar convertint en una important zona de producció vitivinícola que, superat el mal tràngol de la fil·loxera del dinou, ha arribat avui en dia com a reconeguda marca  A.O.C (denominació d’origen controlada) Corbières.

Els francesos, que en saben molt d’explotar comercialment i turísticament els seus atractius, han enaltit aquesta AOC amb una infraestructura singular com és Terra Vinea, al poble de Portel-les-Corbières.

L’avantsala de Terra Vinea pot ser fer un recorregut per les vinyes de Portel i trobar-nos amb l’església de Notre Dame les Oubiels. Es tracta de les romàntiques restes d’una gran església gòtica construïda al mig de les vinyes.

El complex turístic i cavista de Terra Vinea és totalment singular i únic. L’any 1992 va tancar la mina de guix i plata de Portel i en dos anys, els emprenedors productors de la zona i les autoritats locals i regionals van fer possible un nou projecte de recuperació dels espais de l’explotació: unes caves dins les antigues galeries i un atractiu complex turístic museïtzat sobre el món i la cultura del vi.

El visitat descendeix vuitanta metres sota terra per arribar a una de les galeries de la mina, de la qual s’han recuperat set-cents metres on reposen i envelleixen mil cinc-centes botes de vi amb els criances i reserves de les caves Rocbère, que apleguen seixanta cooperativistes de la zona.

Les galeries estan museïtzades i permeten conèixer la història i la cultura del vi des de la romanització, passant per l’època medieval i arribant fins la mecanització del segle XX.

Tot això en l’entorn fantàstic de l’antiga mina i amb el suport de jocs de llum i música que complementen i donen espectacularitat a l’apartat més pedagògic de la visita.

En definitiva, una agradable experiència per a conèixer en un entorn ben singular tota la cultura del vi i adonar-nos de nou que els nostres veïns francesos, en això de la promoció turística i l’explotació dels seus atractius ens guanyen per punts.