dilluns, 31 de març del 2014

VÍCTOR BALAGUER A LES GUILLERIES (1) : EL RECORD DELS BANDOLERS

 El balneari Martí (o Font Picant) de Sant Hilari, en l'actualitat (foto: endrets.cat)
L'espectacular font d'aigües termals del balneari, en una fotografia antiga.

Les Guilleries també van tenir un viatge il·lustre molt relacionat amb en Serrallonga: el mateix Víctor Balaguer.

El literat, historiador i polític havia fet diferents estades al balneari Martí de Sant Hilari Sacalm, l’establiment que posteriorment s’anomenaria Balneari Font Picant i que avui resta tancat, tot i que l’edifici s’ha restaurat, al costat de la carretera que porta fins a Osor.

Balaguer era, com la gent benestant d’aquell temps, client habitual dels establiments balnearis i l’any 1893 va recollir els records del seu viatge al cor de les Guilleries en el llibre “Al pie de la encina” publicat per l’editorial El Progreso de Madrid . L’article relacionada amb Sant Hilari i les Guilleries també va publicar-se en el diari “La ilustración española y americana” el març de 1897.

Balaguer descriu la qualitat del balneari:

“Sin detenerme en el pueblo de Sant Hilario Sacalm, seguí adelante hasta llegar á la Casa-Establecimiento de las aguas, que se halla situada á una legua escasa. Hoy lleva el nombre de su director, Hotel Martín, y ofrece toda clase de comodidades y bienestar, incluso teléfono y teléfrafo, lo qual es un pasmo en aquellas soledades”.

I també la frondositat de les Guilleries i , com no podia ser de cap altra manera, el record dels bandolers de temps pretèrits:

“Dan nombre las Guillerias á una vasta región ó comarca de Cataluña, montuosa y poblada de selvas, que fueron un dia impenetrables, y en donde tenían refugio, guarida y seguridad las partidas de bandoleros, que unas veces con caràcter semipolítico, otras para servir á intereses ó pasiones personales, muchas por sólo la codícia del pillage, tanto dieron que hacer y en que entender á los virreyes de Cataluña.

Fuér entre ellas una de las más célebres la de Juan de Serrallonga y el Fadrí de Sau, personajes que aún aparecen vivos en el país, y é quienes en años juveniles escogí para héroes de un drama que llenó su misión, dando no poco que hablar y mucho que debatir”.

En aquest punt semblaria que l’autor, ja gran, hauria matisat el seu punt de vista sobre el caràcter polític dels bandolers catalans, a qui ara sembla reconèixer altres interessos menys romàntics,  i que li havia produït gran controvèrsia amb altres historiadors. Rés més lluny:

“Cuando hace ya más de treinta años puse en escena, donde todavía vive, mi drama Don Juan de Serrallonga, y con él la lucha de los dos bandos de narros y cadells, se me dirigieron severisimos y muy duros cargos por haber dado á aquel personaje y á estos bandos cierto color político de época. Estaba yo en lo firme, sim embargo, y publiqué para demostrarlo mi obra Del bandolerismo y de los bandoleros en Cataluña , que hubo de convencer a muchos, y que consiguió sobre todo mi rectitud de conciencia y los fundamentos sólidos que tuve para sostener una idea que, si pudo ser hija de intuición en su principio, no tardó en revestir todos los caracteres de un hecho probado y documentado”.

I és que, el seu pas per les Guilleries i el record dels bandolers d’abans sembla confirmar-li la seva visió romàntica d’aquells:

“Vine hoy, después de tantos años á estas mismas Guillerias, y aquí encuentro latiente, no sólo la tradición de los bandoleros de andanzas caballerescas, sino tambien la conciencia de que aquellos andoleros lo eran de bando y de partido, según se diria ahora; y todo esto confirmado por documentos irrefutables”.

Aquests nous documents, relata l’autor, fan referència als conflictes de nyerros i cadells al Pirineu i li hauria estat subministrats per Josep Maria Martí, investigador i erudit de Puigcerdà. Eren informacions extretes dels “Dieteris de la fidelíssima vila de Puigcerdà”:

“Con referencia al 1580, habiendo sido presos por el Veguer de Cerdaña, cuatro bandoleros de la compañia de Tomás de Banyuls, señor de Nyer, y encerrados en el castillo de Puigcerdà, acudió en seguida á rescatarlos, sacándolos de la prisión en que estaban, dicho Tomás de Banyuls, señor de Nyer, al frente de setenta bandoleros”.

Dels documents facilitats per Josep Maria Martí Balaguer va concloure de nou que:

“Los bandoleros catalanes no eran bandidos vulgares, ladrones miserables y asesinos, como se ha querido sostener, sino que eran hombre de bando, de partido, secuades de una idea mantenida por una comunidad ó por un señor, ya fuese para interés personal, ya para interés público ó político.

Ahora ya puede verse que la palabra nyerros no procedía, como era general creencia, de un nombre grosero y despreciativo opuesto al de cadells, sino que procede naturalmente del jefe ó caudillo del bando, Tomás Banyuls, señor de Nyer. Los súbditos, los vasallos, los partidarios, los bandoleros de este señor, se llamaban nyerros, y de aquí el nombre del bando”.

La descoberta que fa Balaguer del personatge històric de Tomás de Banyuls, senyor de Nyer i cal dels nyerros (igual que ho va ser per a Celestí Barallat en el seu treball “Nyerros i Cadells” de 1891)  és determinant per a que es confirmi en la idea que havia mantingut sempre sobre el caràcter polític d’en Serrallonga i els bandolers de les Guilleries.

Des del balneari Martí de Sant Hilari Víctor Balaguer va realitzar diferents excursions per l'entorn de les Guilleries que descriuré en la propera entrada del bloc. Tot i que el balneari es troba en el camí que porta de Sant Hilari al mas de Serrallonga no consta que l'autor s'hi acostés, o almenys que ho fes notar en la seva crònica.

Sempre ens quedarà el dubte. Així com Verdaguer va arribar-s'hi, potser Balaguer tenia por que el mas no satisfés l'idealitzat "gran casal del noble de Don Joan de Serrallonga a Querós" que anys abans havia imaginat. 

L'obra "Al pie de la encina" de Víctor Balaguer es pot llegir sencera en aquest enllaç.