dimarts, 3 de setembre del 2013

TRESORS AL MERCAT DE SANT ANTONI




Diumenge al matí vam dedicar-lo a conèixer un lloc ben especial de Barcelona: el mercat dominical de Sant Antoni.

Llibres de vell i de segona mà, còmics, col·leccionisme, revistes, ... petits o grans tresors , segons es vulgui, amagats sobre les taules per a qui els vulgui remenar, descobrir i, si interessa, comprar. Es necessiten hores i hores per a veure-ho tot i sortir-ne pensant que ja no tens més coses per descobrir-hi o simplement satisfer-ne la curiositat.

Una de les raons que vaig afegir per a fer aquesta visita era trobarme amb en Jesús Serna. En Jesús és un seguidor del meu bloc i m'ha anat comprant els meus darrers còmics d'en Serrallonga. És col·leccionista de còmic i també en ven a la seva parada de Sant Antoni (busqueu la parada número 30) . Volia saludar-lo i ho vaig aconseguir. I resulta, a més, que guarda un exemplar d'un dels meus primers còmics d'en Serrallonga de l'any 1987 (!). Gràcies Jesús.

Entre els llibres que vaig poder comprar al mercat en destaco un que em fa especial il·lusió tenir: "Perot el bandoler" d'Anicet Salvans i Corominas, editat per Dalmau i Jover el 1956 en català. Coneixia l'existència d'aquest llibre i em va satisfer trobar-lo i poder-lo adquirir al mercat de Sant Antoni.

Anicet Salvans és un historiador i novel·lista d'Olost (Osona). L'any 1955 va quedar finalista en el concurs "Biografies Aedos" amb aquesta biografia novel·lada sobre el famós bandoler Perot Rocaguinarda. El es va reeditar en una segona edició l'any 1993.

Anicet Salvans va introduir elements novel·lístics per a resseguir la biografia del bandoler, però seguint fidelment els fets històrics comprovables amb la documentació existent, amb la finalitat de "descriure millor costums i tradicions del país, ponderar la bellesa del paisatge i posar de relleu les valors humanes del nostre poble".

Una obra interessant que em llegiré amb interés, per a conèixer millor el bandoler nyerro que va fer famós Cervantes en el seu Quixot i que Joan de Serrallonga va eclipsar d'alguna manera en l'imaginari popular.

També vam adquirir un  parell d'exemplars dels "Cuentos de Calleja". Recordeu la frase feta: "Tens més cuento que en Calleja"?. Doncs la frase prové de la popularitat que van tenir l'editorial de Saturnino Calleja Fernández (Burgos 1853-Madrid 1915), pedagog i editor especialitzat en la publicació de contes infantils i populars en la segona meitat del segle XIX. Va ser tanta la seva producció d'aquest tipus de contes (més d'un miler de contes diferents fins el tancament de l'editorial l'any 1958) , que des d'aleshores s'utilitza aquesta frase per a definir una persona fantasiosa o que utilitza arguments que sonen a falsos o fantasiosos.

I també vam comprar el petit conte "Els ballesters del rei", editat dins la col·lecció La novel·la infantil catalana per Llibreria Vària de Barcelona l'any 1924. El dibuix de l'edició era d'Albert Mestre i Moragas (Barcelona, 1891-1973), un dels grans il·lustradors catalans de novel·les d'aventures de principis del segle XX.

La proposta del mercat dominical de Sant Antoni a Barcelona, com podeu veure, possibilita la trobada d'algun tresor. Una proposta que no pot deixar escapar aquella persona curiosa que estima l'olor del llibre vell o que simplement li agrada rellegir llibres de segona mà a bon preu, aquella que li agrada llegir còmics o trobar-se amb coses diverses (revistes, àlbums de cromos ...) que li recordin algun moment del seu passat, coses que semblen que van quedar guardades en el record i que t'activen la seva memòria quan les tornes a veure, una sensació molt i molt plaent.