dilluns, 22 d’abril de 2013

PARADISOS PROPERS : VILANOVA DE SAU I ELS SEUS ENTORNSAquest diumenge he fet la presentació de Serrallonga Els Angelets de la Terra a Vilanova de Sau i hem aprofitat el dia per a conèixer més racons d'aquest petit paradís que envolta aquest municipi d'Osona.

La primera parada l'hem fet al pont medieval de Malafogassa, un bucòlic raconet pel qual va passar fa molts anys el Fadrí de Sau, tal i com vaig explicar en aquesta entrada del bloc.

La següent visita ens ha portat fins el castell - monestir de Sant Llorenç dels Munt, al terme municipal de Sant Julià de Vilatorta. El castell de Sant Llorenç del Munt, que s’alça imponent sobre un cingle en el punt de més altitud del terme municipal, al segle X tingué la jurisdicció de tot l’antic terme de Vilatorta. A mitjan segle XII, després de perdre la condició de castell s’hi fundà un monestir agustinià. D’aquest segle data l’església romànica, que encara conserva l’absis central i les dues absidioles laterals. El segle XIII fou el període de màxim esplendor de la canònica augustiniana. Actualment és de propietat particular i s’hi ha fet importants obres de restauració.

El camí ens ha portat també fins l'anomenat Salt de la Minyona, dalt dels cingles que dominen la vall de Vilanova. Les vistes són impressionants, la alçada també, fa vertigen aproparse a la barana. Des d'aquest privilegiat mirador s'obté una total panoràmica dels cingles de Sau i el Collsacabra, totes les Guilleries i el Montseny. 

Ens hem arribat també fins a la riba del pantà de Sau  on hem gaudit del paisatge contrastat de les grans cingleres, amb l'espectacular Puig de la Força i la formació rocallosa anomenada "dit d'en Serrallonga" sota seu. En aquesta entrada del bloc vaig parlar d'aquest lloc i de les llegendes que l'envolten.

Sota la gran cinglera hem visitat les resta del "Domus del Pi", un antic castell medieval documentat des del segle X i que va ser residència dels cavallers de l'Hospital i de la família noble de Sau fins el segle XVI.

El dia l'hem acabat amb els amics de Vilanova de Sau, tot presentant el meu darrer còmic, la història dels Angelets de la Terra i un tastet de les històries de bandolers en aquest contrada.

En definitiva, un dia per recordar, gaudint de nou d'aquest petit paradís que és Vilanova de Sau i els seus entorns, que us convido a conèixer i visitar. No us descebrà.