dissabte, 27 d’abril de 2013

LA BREGA AMB AL SOMETENT A COLL DE NAFRÉTrobem el coll de Nafré en la carretera que mena d'Osor fins al santuari del Coll, a la seva dreta se'ns indica una pista que baixa fins el pantà de Susqueda. 

En aquest punt va tenir lloc el dia 24 de gener de 1630 una topada de la quadrilla d'en Serrallonga amb el sometent alçat pel batlle d'Osor, Benet Quintana.

En l'article elaborat per Ramon Planas i Albets (consultable en aquest enllaç) hi trobem el relat dels fets:

"La matinada del dia 24 d'abril de 1630 Antic Veguer, treballador; el seu cunyat Benet Pi, pagès; Joan Bosch, anomenat Not Bosch, moliner; i Antoni Masferrer, tots d'Osor, van anat a caçar al bosc de Monglós del terme d'Anglès. A Monglós van veure petjades de gent i intuïren que podria tractar-se de "lladres, salteyadors de camins y altres hòmens facinerosos y delinqüents". Seguint aquestes petjades comprovaren que anaven en direcció al coll de Nafré, que comunica la vall d'Osor amb la de Susqueda, fins localitzar, encara a Monglós, "dotse o trese hòmens" que xerraven i feien foc i que tenien tota la pinta de lladres. Els caçadors determinaren tornar a Osor a avisar el batlle.

Rebut l'avís, Benet Quintana, sastre i batlle d'Osor, amb uns deu homes del poble i tres dels caçadors van anar a perseguir els lladres. Essent a la casa d'en Badia (Osor) van veure com els dotze o tretze homes passaven pel coll de  Nafré. I, veient que no eren a temps d'atrapar-los, s'aturaren a determinar què podrien fer. La quadrilla d'en Serrallonga, però, en veure els perseguidors no va fugir sinó que "baxaren a fer-nos befas, volent dir no gosariam dir-los cosa". Hi va haver intercanvi de trets. Antic Veguer ferí Cristòfor Madriguera i "dos de sos companys lo prengueren y en pes de brassos se'l ne aportaren", I Antic Veguer també resultà ferit al braç esquerre. Els lladres fugiren cap a Susqueda i tres, que havien estat ferits, es refugiaren a la casa d'en Marquès de Susqueda, mentre els altres seguiren fugint fins a fer-se fonedissos per als perseguidors al bosc d'en Rocasalva. El batlle d'Osor i els que l'havien seguit fins el bosc d'en Rocasalva, van tornar a la casa d'en Marquès, ja ben avançada la tarda, on continuava el setge. En passar per davant la casa, el batlle va rebre una escopetada al braç des d'una finestra. Ja a la nit tornaren els companys dels assetjats i els alliberaren enmig de "moltíssimas escopetadas que'ns tiraren".

Cristòfor Madriguera era un dels lloctinents de la quadrilla, com també ho era el Fadrí de Sau, i va morir de les ferides rebudes en aquella topada amb el sometent d'Osor.

Trobem referències de Madriguera en tot el procés sumarial d'en Serrallonga. Era natural de Taradell (Osona) i formava part de la quadrilla des dels inicis d'aquesta. L'any 1625 ja havia participat en el robatori que cometeren al camí ral de Caldes de Montbuí a Manresa i que he explicat en una entrada anterior d'aquest bloc. Segons les declaracions d'en Serrallonga, Madriguera també va ajudar al bandoler anomenat "lo Negre de Tona" a prendre-li , l'any 1628, l'aleshores companya del cap de quadrilla, Anastàsia Colobrans.