dijous, 28 de febrer de 2013

UN LLIBRE DE BANDOLERISME: LO NIU DELS BANDOLERS DE CATALUNYA


En la nostra estada a Perpinyà vaig comprar a la Llibreria Catalana un llibre interessantíssim que acaba de sortir publicat : "Lo niu dels bandolers de Catalunya" de Lluís Obiols i Perarnau,  historiador i arxiver municipal de la Seu d'Urgell, editat per  Edicions Salòria i l'Ajuntament d'Arsèguel.

"Lo niu... " és la història dels darrers enfrontaments de les autoritats contra els Cadell, el llinatge nobiliari rural d'Arsèguel que va capitanejar la facció dels "cadells" enfrontats als "nyerros" de la família Banyuls.

La lluita de les autoritats locals, reials i els Banyuls i altres famílies nobles contra els Cadell va finalitzar amb el setge al castell d'Arsèguel del 27 d'octubre de 1592 i aquest és l'episodi que recull el llibre a partir dels treballs metòdics de recerca que n'ha fet l'autor.

El resultat és un llibre molt recomanable, que es llegeix amb facilitat i que ens il·lustra perfectament les lluites entre bàndols nobiliaris del segle XVI i el poder que tenien aquelles famílies, que acollien, protegien  i feien ús de quadrilles de centenars de bandolers per als seus profits.

"Sang, setges,robatoris, revoltes, exilis i persecucions, amb herois i traïdors, valents i covards, en una pugna ancestral pel poder per damunt de totes les coses".

Entre les cites del llibre hi trobem Tomàs de Banyuls, el baró de Nyer, que participà en el setge dels castell del seu enemic: "també hy acudí Banyuls ab tres-cents hòmens. No era ni més ni menys que Tohàs de Banyuls, el senyor de Nyer, que vuit anys abans havia estat assetjat per Joanot Cadell a Oleta i Nyer".