dijous, 7 de juny de 2012

LA ROCHELLE
En el primer àlgum d'Orn, Història Universal titulat Herdez, el protagonista comença la seva aventura embarcant-se en un poble amb un curiós port emmurallat i guardat, a la bocana per on entren les naus, per dues torres medievals.

El singular port imaginat per en Quim Bou em remet directament al port vell  de la Rochelle, en la regió francesa de Poitou-Charentes, en la costa atlàntica del país.

Aquesta ciutat portuària francesa està carregada d'història. 

Li diuen la "bella i la rebel".

Rebel perquè , a remolc dels conflictes entre anglesos i francesos per les terres d'Aquitània sempre va fer costat als primers i va ser el darrer reducte del protestantisme fins que el cardenal Richelieu la va assediar i guanyar per a França el 1628.

Realment és una ciutat preciosa -bella- i animada. Amb una trama urbana de carrers on caminar sota llargues porxades i decorada per edificis nobles que remeten a l'esplendor comercial que va tenir la ciutat en el seu moment més àlgid.

El port vell és la zona més espectacular. Va edificar-se per ordre de la reina Lionor d'Aquitània i tenia com a missió protegir-lo de pirates i corsaris, tota la ciutat es va emmurallar i també ho van fer amb el recinte portuari. De les antigues muralles i torres es guarden les dues que encara vigilen la bocana: la de Sant Nicolàs i la torre de la cadena, anomenada així perquè des d'aquesta s'estirava una gran cadena de metall que tancava l'entrada en cas de necessitat.

El port vell de la bella Rochelle m'evoca  el port des d'on l'Orn s'embarca per a començar les seves aventures.