dilluns, 4 de juny del 2012

LES VILES CIRCULARS




L'urbanisme que en Quim ha dibuixat a Vilanova és singular, amb totes les cases rodejant tumultuosament una església que corona i sobresurt per sobre d'elles. 

Aquesta disposició urbanística em remet directament als "pobles circulars" del sud de França.
En les comarques de l'Aude , l'Hêrault i el Gard van florir a partir del segle X un tipus de pobles urbanitzats al voltant d'una església o un castell feudal i que seguien un ordre d'anells concèntrics al voltant d'aquest element central. Aquesta curiosa disposició permetia compactar tota la població dins un anell que es tancava amb muralles per a protegir-la.

Això va provocar la construcció de molts pobles seguint aquesta singular disposició circular i que encara avui es poden visitar, agrupades totes elles en la marca turística "Circulades languedociennes" i de la qual podeu trobar informació en aquest web.

La creació d'aquests pobles circulars també responia, segons alguns arguments, a la voluntat d'agrupar els habitatges al voltant del "Cercle de Pau"  que correspondria a les antigues "sagreres". Les sagreres eren una zona circular d'unes trenta passes al voltant d'un temple cristià, que a partir dels concilis visigòtics es declaraven lliures de violència i sota la jurisdicció eclesiàstica en comptes de feudal.


Un d'aquests pobles és Gruissan, al costat de Narbona. Pujar al seu castell permet veure perfectament la disposició  concèntrica de tots els carrers que s'estenen al seu voltant i també gaudir del paisatge que s'estén als seus peus: l'estany, les salines, el massís de La Clape i el mar al fons.


Potser l'Orn va passejar pels carrers de Gruissan?.