dimecres, 13 de juny del 2012

LE ROQUE DE SAINT CHRISTOPHE

L'Orn, fent la berenada davant el poble troglodític.
La maqueta amb la restitució del poble de La  Roque de Sant Chistophe
  
Dibuix de l'antic poble de la cinglera.
Estat actual de l'assentament, amb la gran balma 
que havia contingut una part important del poble.

Com he dit en una entrada anterior, va ser en veure les guardes del cinquè volum d'Orn que vaig dir-me: aquest paisatge el conec.

Es tracta d'un magnífic i molt elaborat dibuix de doble pàgina amb l'Orn descansant davant una cinglera ocupada per cases troglodítiques i un castell.

Sembla un espai impossible , d'aquells que que sols poden sortir de la imaginació d'un il·lustrador.

Però hi ha un lloc a França que era així. Es troba al Perigord, al centre del país, en la regió del Midi-Pirineus.

Aquest lloc, en unes valls ocupades per l'home des de l'antigor i que gaudeixen de vestigis tan importants com la cova de Lascaux, és un exemplar únic d'aprofitament troglodític dels cingles rocosos. Arreu hi trobem coves, fortaleses construïdes sota les balmes i habitatges ocupant les balmes més altes on els seus pobladors van trobar un punt estratègic per a viure amb seguretat.

L'ocupacio dels cingles del Perigord arriba a la seva màxima expressió a Le Roque Saint-Crhistophe.

L'home primitiu va aprofitar aquests cingles i les seves coves, però él més espectacular és que a partir del segle X aquí s'hi va construir un poble en vertical, ocupant cinc terrasses naturals, una a sobre d'altre. Escales excavades a la roca i d'altres de fusta permetien accedir a cada plataforma i en ells s'hi disposaven totes les construccions pròpies d'una petita ciutat: habitatges, església, cossos de guàrdia, pont llevadís, artesans ...

Aquesta estructura permetia protegir-se i disposava d'aigua davant seu mateix, doncs al peu de la cinglera hi passa el riu La Vezère.

Una maqueta permet conèixer com devia ser aquest fantàstic lloc en l'Edat Mitjana. 

Aquest veritable poblat troglodític (excavat dins la roca) supera altres llocs similiars on s'han construït habitatges que aprofitaven balmes.

En Quim Bou va dibuixar un poblat troglodític que sembla impossible per la seva verticalitat, però resulta que fa més de mil anys que n'existia un d'així. Potser l'Orn hi va fer estada?.