dilluns, 12 de desembre de 2011

MONTFERRER
Des del poble de Serrallonga descendim fins a trobar la carretera D-115 i prenem una carretera D-44 que ens portarà fins el poblet de Montferrer.  

La carretera és sinuosa i cal anar amb paciència, però el paisatge que ens envolta és magnífic en tots els moments de l'any i cal gaudir-lo.

Montferrer és un poble de 200 habitants situat a l'Alt Vallespir, dalt d'un turó proper encara podem veure-hi les ruïnes del castell de Mollet, o de Montferrer.

La relació d'en Serrallonga amb aquest indret és molt colateral. Tomàs de Banyuls, el baró d'Anyer (Nyer en francès) que havia acollit el bandoler quan aquest fugia a França, també era marquès de Montferrer.

El marquesat de Montferrer es va afegir als Banyuls l'any 1488, quan Lionor de Pontós aporta com a dot en el matrimoni amb Joan III de Banyuls el castell i la senyoria de Montferrer. A partir d'aleshores i fins avui en dia els Banyuls han afegit el títol de Montferrer al seu cognom. 

En l'església del poble encara es poden veure dues plaques que recorden alguns dels darrers il·lustres Banyuls i Montferrer: Jacques i Raymond. Tots dos havien continuat amb la tradició militar de la família i van morir en acte de servei en la cruenta primera Gran Guerra.

Existeix una web on es pot resseguir el llinatge dels Banyuls-Montferrer, a la que podeu accedir en aquest enllaç: Familles de Banyuls de Montferrer.