dijous, 15 de desembre de 2011

LA TORRE BATERASi continuem la carretera des de Motnferrer en vuit quilòmetres ens plantarem a Corsaví, un bonic poble e muntanya escalat en una de la faldes del massís del Canigó i dominat per la seva torre medieval. Aquesta mateixa carretera continua ascendint uns tretze quilòmetres fins arribar al refugi de Batère.

En aquest punt s'acaba l'asfalt i hem de dirigir-nos a peu, fent una petita excursió d'uns tres quilòmetres, fins a trobar el punt més alt de la carena, just en la cresta que separa el Vallespir del Baix Conflent.

El paisatge és d'alta muntanya, amb panoràmiques a tots costats i amb el gran Canigó com a teló de fons. Però el protagonisme del lloc és per a la torre Batère, una torre medieval de vigilància fronterera.

En Serrallonga va passar per aquests verals en les seves escapades fins a França:

"Y sense cercar ningu dels altres bandolers mos companys men torni a França que jo ja tenia una doba de or que dit mossur del Viver me havia dexada pera gastar per lo cami y aleshores no men torni per Anyer que men torni per Torrebatera encaminantme deves Vinça y de alli men entri en França y torni al Viver ahont me estigui algun parell de mesos".

En aquella ocasió queda documentat que en Serrallonga va creuar per aquest lloc, descendint fins al poble de Vinçà i d'allí deixant el Conflent català per a entrar a terres franceses.