dimarts, 30 de juliol de 2019

TRESORS DEL BARROC A ESPIRA DE CONFLENT

De la nostra darrera visita al Conflent em deixava la petita crònica d’una descoberta majúscula: l’església d’Espirà de Conflent.

L’església de Santa Maria és anodina per fora, però per dins conserva un dels millors conjunts de retaules i escultures barroques que podeu trobar a banda i banda de Pirineu. Datada del segle X, l’església va esdevenir priorat agustinià i fou embellida per diferents mestres del Barroc.

Diferents fortunes han fet que tots els elements decoratius de l’església hagin arribat sans i estalvis fins els nostres dies (fins i tot una de les poques decoracions de llenç pintat que s’han salvat dels avatars del temps i que decoren una capella).

S’hi poden veure obres del ”mestre d’Espirà”, el tallista francès M. Thierry; dels catalans Josep Generès i de la nissaga manresana formada per  Lluís i  Josep Sunyer.

Per a visitar l’església, en cas de trobar-la tancada, es pot demanar per la senyora Rose. Una encantadora veïna (viu en una de les cases de darrera l’església) que obrirà el temple amb molt de gust i ens farà la visita amb una mica de català rossellonès.

L’església d’Espirà guarda un d’aquells tresors que no t’esperes trobar, però que quan els descobreixes et deixen bocabadat. Val molt la pena.

Cap comentari: