dimarts, 20 d’agost de 2019

LA RUTA DE LA SAL ALS ESTANYS DE L’AUDE (1) : GRUSSANHem fet una sortida amb la colla de l’Estartit a un dels espais ben singulars que tenim relativament prop de casa (a hora i mitja de la frontera), en terres de l’antiga Occitània, actualment departament francès de l’Aude.

És un espai natural ben singular, caracteritzat pels grans estanys d’aigua salada encaixats entre la rocalla de les Corberes i la Mar Mediterrània. Avui espai guanyat per l’activitat turística, però amb aromes d’activitat humana pretèrita.

La sàvia combinació amb els espais protegits permet  gaudir de paisatges naturals que combinen estanys, grans platges i una orografia suau on es conreen preuades vinyes i millor marisc. A banda de ser un regal pels amants de l’avistament d’aus aquàtiques. 

Tot pivota al voltant de l’aigua salada, veritable element identificador de l’espai, per això l’he anomenat “ruta de la sal als estanys de l’Aude”. I la considero tan recomanable que us la proposo en dues entrades del bloc.

Un probable inici de la ruta és la vila de Grussan (Gruissan), un destí principal de turisme gràcies al seu encantador casc històric format per carrers circulars al voltant del penyal dominat per la torre Barbosa, vestigi de l’antic castell. Tot el conjunt s’emmiralla sobre el llac de Grussan.

Dues visites inel·ludibles de Grussan: la platja dels xalets i les salines.

Las platja dels xalets és un espai pintoresc on a partir dels anys vint del segle passat els estiuejants van construir una mena de palafits en zona inundable per a passar les vacances. Encara conserven part de l’arquitectura antiga i mereixen una visita per a retrobar-nos amb algunes essències d’aquell turisme pioner.

De les salines de Sant Martí de Grussan s’extreu una valorada sal marina i hom pot conèixer tota la història de la seva recol·lecció gràcies a l’ecomuseu i , sobretot, quedar impressionat dels colors rogencs que es formen a l’estiu en les grans terrasses on s’evapora l’aigua de la qual en sortirà la sal.

Altres espais per gaudir de Grussan: el massís de La Clapa amb el cementiri marí de Nostra Senyora dels Auxilis, les vinyes i les grans platges.