dijous, 22 d’agost de 2019

RUTA DE LA SAL ALS ESTANYS DE L'AUDE (i 2): PEIRIAC DE MAR I LEUCATA
Des de Grussan ens dirigim, per camins envoltats d’estanys, cap el sud. Fem una parada al canal de la Robine (una extensió del Canal del Midi)  i arribem a Peiriac de Mar (Peyriac-de-Mer).

Es tracta d’un petit poblet que va viure en el passat de la pesca i de les salines. Han habilitat un intel·ligent sistema de passeres que permet fer un passeig circular per sobre l’aigua de l’estany que va ser fins els anys seixanta la salina de Peiriac. El passeig està museïtzat i permet conèixer la importància de la sal al llarg la història.

Per a tenir  una experiència inaudita amb l’aigua salada: un bany a l’estany de Doul.

L’estany de Doul presenta un volum de salinitat superior al Mar Mort, per això anar fins a la seva platja és una oportunitat única per relaxar-se flotant amb tota facilitat sobre l’aigua.

Dirigint-nos cap el sud trobem el gran estany de Salses-Leucata, ja a cavall dels departaments d’Aude i els Pirineus Orientals, en la part del  Rosselló.

Una parada recomanable del matí: des de l’àrea de servei de Salses es pot sortir a peu i visitar l’impressionant castell de Salses, la fortalesa que vigilava l’antiga frontera catalana.

La millor manera per acabar aquesta ruta de la sal: emportar-se tot el gust i l’aroma de la mar a l’estòmac en les guinguetes del grau de Leucata.

En el  grau (l’accés entre l’estany i el mar) els mateixos pescadors han habilitat espais per menjar en el port i aquí es poden menjar les millors ostres i altre marisc acabat de pescar i al millor preu. La singularitat de l’espai, l’olor i els colors dels capvespre seran la millor manera de tancar la ruta de la sal que us proposo. No us deixarà indiferents.