divendres, 5 de juliol de 2019

NOSTRA SENYORA DE LA VIDA I LES MURALLES DE VILAFRANCA

 
 
 
 


En el terme de Fullà, però més a prop de Vilafranca de Conflent, sorprèn,  quan mirem les altes muntanyes que tanquen la vall, la situació d’una ermita en la pendent impossible de la roca i darrere seu una cova.

Es tracta de l’ermita de Nostra Senyora de la Vida i no ens hem estat de descobrir-la amb la curta caminada de mitja horeta que ens porta fins el lloc.

El camí ascendeix fent marrades entre antigues terrasses de vinya i ens deixa davant la façana romànica d’aquesta antiga ermita que ha mantingut el culte al llarg dels segles, tot i les dificultats de les revolucions. 

El lloc ha estat ocupat des de l’antiguitat i en dona testimoni la cova que en un nivell superior. Una cavitat natural que va ser ocupada com habitatge durant la prehistòria i fins a l’Edat Mitjana. 

La cova, de grans dimensions i encarada al sud, encercla una gran panoràmica a les valls de Fullà  i del Tet, i a les grans muntanyes del Conflent que es van enfilant cap a la Cerdanya.

Aleshores , quan arribes aquí, t’atures bocabadat, seus a terra, contemples amb la mirada i et deixes anar.  Fins els no creients acabem creient que existeix la perfecció.

Per completar la caminada  nosaltres hem optat per una opció singular: caminar pels passos de ronda de les muralles de Vilafranca de Conflent.  Un recorregut diferent i carregat de la saviesa de l’enginyer Vauban.