dimarts, 23 de febrer de 2016

SERRALLONGA, LA LLEGENDA DEL BANDOLER (2008) L’any 2008 TV3 va produir i emetre la sèrie de dos capítols “Serrallonga, la llegenda del bandoler”. Arrel d’això es van editar, basant-se i seguint l’argument i els guions de la sèrie, una novel·la escrita per Rafael Vallbona i un còmic.

El còmic (Editorial Glénat)  va a càrrec de Niki Navarro (guió) i Quim Bou (il·lustració) i conté un pròleg a càrrec d’Oriol Junqueras i una secció sobre el procés d’elaboració del còmic, en la qual s’explica que en Quim va tenir que fer tota la seva feina (dibuix, entitat i color) en un temps rècord de 3 mesos (!).

L’àlbum consta de 66 pàgines i està editat en tapa dura i una mida superior a l’habitual (24x33 cms) que han de servir per a encabir-hi tot el guió en pàgines on trobem un elevat nombre de vinyetes.

El dibuix de Quim Bou és magnífic com sempre (llapis i entintat a mà i color mitjançant ordinador), tot i les limitacions derivades de la urgència de l’encàrrec de les que ell mateix es "queixa".

La trama del còmic, extreta del guió de la sèrie, participa en aquesta visió més contemporània sobre el bandoler que juga amb el mite però inclou episodis més verídics de la seva història. Així, veiem l’origen pagès d’en Serrallonga en comptes del nobiliari ideat des del segle XVII fins a Víctor Balaguer, i hi apareixen moments com la delació de Miquel Berfull i l’accés a la vida bandolera de Serrallonga fins a convertir-se en cap de quadrilla. Els personatges també són majoritàriament reals (la Margarida, la Joana Macissa, el Fadrí de Sau, els germanastres també bandolers...) i n’apareixen de ficticis (el perseguidor Pere Antic).

L’aparició de la sèrie, la novel·la i el còmic , l’any 2008, van suposar un revifament del mite d’en Serrallonga en ple segle XXI, com també l’ interès per la seva història. Podem dir que va suposar el gran apropament del gran públic al personatge, ara gràcies el mitjà audiovisual i ajudat pels productes que se’n van derivar com va ser la novel·la, el còmic i l’edició també de la banda sonora en CD.

1 comentari:

Quim Bou ha dit...

Encara tinc malsons amb aquesta feina, ha, ha! Va estar molt bé, una gran oportunitat i em vaig entendre molt bé amb la Niki i els editors, però la veritat és que vaig quedar fet pols de la marató de dibuix... El meu estiu "horribilis" ;D
Salut!
Quim