dijous, 18 de febrer de 2016

SERRALLONGA AL CAVALL FORT (1992)

 

L’any 1992 trobem de nou el bandoler com a personatge de còmic i en aquesta ocasió és en les pàgines de la revista infantil Cavall Fort.

En el número 727 de la revista (novembre de 1992) Serrallonga apareix en la portada i s’anuncia en l’interior la publicació la publicació en els següents números del còmic:

“Hem cregut que la figura de Serrallonga i dels altres personatges de la seva història, com el famós Fadrí de Sau, podien ser la base d’una bona historieta gràfica. Per això ens hem estimat més partir de l’obra de ficció de Víctor Balaguer que no pas del que ens diuen els historiadors ben documentats. El nostre col·laborador Joaquim Anson, que és un gran coneixedor del nostre paisatge – que té en aquesta obra un protagonisme important-, s’ha encarregat de realitzar el nostre projecte, tant del guió com dels dibuixos. A partir del nostre número vinent, doncs, començarem a publicar aquesta historieta de creació pròpia, que creiem que serà una bona aportació de Cavall Fort al còmic català”.

El còmic es va publicar amb lliuraments de quatre pàgines en els següents números de la revista.

El guió del còmic està extret de la trama de la novel·la de Víctor Balaguer i el dibuixant va ser Joaquim Anson. Aquesta col·laborador habitual de la revista hi havia publicat també anteriorment una historieta sobre les guerres carlines (Els Barrina i els Forada).

El paisatge que inspira l'escenografia del còmic de Ricard Anson és clarament el del nostre Collsacabra. Quan l'acció es desenvolupa a les muntanyes (el lloc on es regufien els nyerros capitanejats per Serrallonga i el Fadrí de Sau, acompanyats de la Joana Torrelles) hi podem identificar clarament els cingles de Tavertet amb el singular Puig de la Força, el pintoresc poble de Rupit i o el pont romànic submertit de Querós.

Anys més tard Cavall Fort també publicaria un còmic sobre bandolers, en aquesta ocasió el protagonista seria Perot Rocaguinarda dibuixat per Oriol Garcia Quera.

Cap comentari: