dimarts, 15 de desembre de 2015

POEMA "SERRALLONGA" DE MARIAN COLOMÉ (1916)He localitzat  una nova poesia dedicada al bandoler i publicada en el diari El Faro del Llobregat , en l'edició del 15  de novembre de 1916.

El títol del poema  és "Serrallonga" i explica els darrers moments de la vida del bandoler, prenent l'argument de la llegenda, quan en Serrallonga acudeix al mausoleu del seu pare ,Bernat Serrallonga, i es penedeix davant el fantasma d'aquest. Acte seguit la justícia el pren.
El poema comença i finalitza amb les estrofes de la cançó popular "Les ninetes ploren...".

L'autor del poema és Marian Colomé (Gavà, 1894-1979). 

Inicia la seva activitat literària als 21 anys d'edat i a la tribuna d'El Faro del Llobregat, que es publicava a Sant Feliu. Amb els companys Miquel Tintoré, Pere Olivé i altres, vers el 1921, funden la primera publicació periòdica apareguda a Gavà: L'Aramprunyà de la qual són els més assidus col·laboradors, junt amb un jove sacerdot, mossèn Joan Baranera. La segona època de L'Aramprunyà es clou el 1923, amb la dictadura de Primo de Rivera. El febrer del 1934 reapareix L'Aramprunyà, tercera època, amb el nom de Marian Colomé a la capçalera, com a director del quinzenal.
 
Marian Colomé va compaginar tota la seva vida l'activitat literària amb el seu treball a l'empresa Roca Radiadors. També va ser regidor a l'Ajuntament de Gavà.

En reconeixement a la seva tasca literària i cultural  la biblioteca del municipi porta el seu nom.

Cap comentari: