dimarts, 1 de desembre de 2015

EN FERMÍ I LA VELENTINA A CATALUNYA NORD
Aquest diumenge passat vaig tenir el goig de retrobar-me, a la Fira de Sant Andreu de Torroella de Montgrí, amb Joan Romaní, l'Scaramuix.

Scaramuix és un dibuixant de còmics i il·lustrador que, entre moltres altres bones coses, ha donat forma a les aventures d'en Fermí i la Valentina, dos ratolinets que protagonitzen una educativa i bonica col·lecció de contes per als més petits.

Els contes estan editats per Edicions Casablanca, editoral que neix al redós d'un projecte de divulgació de la vida pagesa al mas Casablanca de Taradell. En aquesta masia la Roser i en Pep mostren la vida de pagès als més petits, mitjançant visites escolars i familiars.

Aquesta activitat fa anys que la completen amb l'edició dels contes d'en Fermí i la Valentina, uns contes en els quals es mostra tots els aspectes de la vida a pagès al llarg de l'any, dedicant inicialment un conte a cada mes.

El talent de l'Scaramux els ha portat, però, ha portat els dos ratolinets més enllà de la masia de Taradell i la col·lecció ha continuat amb una visita al cird de Tortell Poltrona i més recentment, en el darrer número de la col·lecció, fins a la Catalunya Nord.

En aquest darrer conte, titulat "La carta" en Fermí i la Valentina reben una carta escrita en un alfabet estrany, l'antic llenguatge dels ratolins. És d'en Marcel Rosegacrostons, un parent llunyà que viu a Sant Miquel de Cuixà, a Catalunya Nord, que els convida a visitar-lo. El viatge serà una aventura divertida i molt instructiva; coneixeran llocs i històries d'aquella part del país, que també és el nostre i visitaran les escoles de La Bressola.

El conte, que l'Scaramuix em va dedicar, ens permet acompanyar els dos ratolinets per racons coneguts de la Catalunya Nord, convidant-nos a descobrir aquesta part del nostre país i també la magnífica tasca que hi fa l'escola La Bressola, qui van participar en l'edició.

Els contes d'en Fermí i la Valentina és una bona recomanació per a fer un bon regal per als més petits de casa nostra, la qualitat del dibuix  de l'Scaramuix és indiscutible, com ho és el valor educatiu de les històries que s'hi expliquen.