dimarts, 22 de desembre de 2015

BARCINO, HISTÒRIA QUE EMERGEIX DEL SUBSÒL

Fa unes setmanes vam passar uns dies a Barcelona. Temps per a veure com arriba el Nadal amb la Fira de Santa Llúcia i altres propostes, temps per a fer compres i passejar, temps per a gaudir d'exposicions... però també temps suficient per a fer noves descobertes culturals.

En aquesta ocasió vam retrobar-nos amb la de ciutat romana que emergeix del subsòl, l'antiga Barcino que en diferents punts de la ciutat moderna sembla emergir de sota terra per a recordar-nos la llarga història de la urb. Un veritable luxe.

El MUHBA (Museu d'Història de Barcelona) té cura de la protecció i divulgació de la ciutat romana que es guarda en el subsòl, amb vestigis tan importants com els de la plaça del Rei o el que ben aviat veuran la llum en el mercat de Sant Antoni.

Aquests dies nosaltres vam poder descobrir alguns racons que desconeixim i que són ben recomanables per a , tot fent un passeig pel barri Gòtic, fer un tastet de la història de Barcino.

Un dels espais més recents és la domus del carrer d'Avinyó. S'hi conserven estances d'una antiga casa romana i de pintures murals que al decoraven, l'espai ha estat degudament museïtzat.

Un altre dels espais que vam descobrir va ser la muralla, la porta de Mar i els vestigis de les termes portuàries que guarden el Palau d'en Llimona, al carrer Regomir; així com la muralla encara visible en la façana del palau.

I finalment el passeig ens portà fins a les restes d'una de les torres circulars que guardaven un dels vértex de la muralla romana, en l'actual plaça dels Traginers.

És un goig per als curiosos de la història poder gaudir d'espais com aquests , que ens evoquen la ciutat antiga i fan més atractiva encara la nostra gran Barcelona.