Una parada de venda de plecs a Barcelona. Els plecs
s'exposaven penjats d'unes pinces al carrer.
Entre els segles XV i XIX va tenir força èxit l'anomenada "literatura de canya i cordill". S'anomenava així perquè habitualment eren uns senzills exemplar d'un full plegat i que es venien en parades que els penjaven amb pinces en un fil al mateix carrer. Era la literatura popular i de consum massiu d'aquells temps, enfront dels llibres, edicions sols a l'abast de les classes més pudents.
Els temes que tractaven els plecs solien ser fets quotidians, episodis històrics, llegendes i de religió i anaven acompanyats d'il·lustracions gravades. Molt també il·lustraven casos dramàtics de crims o robatoris, d'aquí que la història dels bandolers hi fos força present.
Tot i ser un genere denostat pels literats, va ser la veritable literatura de les classes populars, de gran importància per a l'alfabetització i per a que aquestes poguessin llegir.
Serrallonga va ser un dels personatges més populars en la literatura de fil i canya i trobem alguns exemples d'edicions fetes en el segle XVII , de les que he parlat en les entrades anteriors del bloc, i també en edicions del segle XIX. Aquestes darreres aparegudes, de ben segur, a remolc del protagonisme que va tenir el bandoler en la Renaixença i a partir de les obres literàries de Víctor Balaguer.
El Serrallonga que s'hi descriu segueix l'esquema i l'argument escrit per Coello, Rojas i Vélez en el segle XVII, el mateix que escriurà Víctor Balaguer a partir de l'any 1858. D'aquí que alguns d'aquests romanços continguin la versió del Serrallonga nobiliari, enfrontat a les injustícies dels Torrelles.
D'aquesta manera, les classes populars podran accedir de nou al personatge, perpetuant encara la imatge de bandoler romàntic i noble que prové de l'obra de teatre de 1635.
3 comentaris:
Hola, crec que l'autor de les imatges és un tal Sadurní.
En la impremta de Juan Llorens van fer una auca, l'any 1860, de nom: Història de D. Juan de Serrallonga i el gravador fou Sadurní.Ho he vist a
la Fundación Joaquín Díaz ( http://www.funjdiaz.net/aleluyas1.php?id=628) posen:
Incipit: Voy a relatar la historia / De D. Juan de Serrallonga, / digna de eterna memoria
Viñetas: 48; 3.7x4.6; -TF-
Formato: Pliego; Vertical.
Técnica: Xilografía
Imprenta: Barcelona: En casa de Juan Llorens, Palma de Sta. Catalina
Tipo: Narraciones
Tema: Historias
Fecha: 1860
Autor/es: Sadurní [Grabador]
Bibliografía: Sadurní [Grabador]
Notas:
Localización: -AMC-
No sé d'on treuen el nom del gravador, els hi he preguntat i estic esperant que em diguin alguna cosa.
Quan ho sàpigue us ho faré saber.
I veien els gravats queda clar que és el mateix autor que el full imprés per Llorens el 1865 i altres anys.
Gràcies .
Biblioaprenent.
Hola, els de la Fundación Díaz 'han contestat.
En l'auca que us deia a l'últim requadre hi ha la signatura d'en Sadurní.
( Celestí Sadurní i Deop).
Gràcies.
Xavier.
Benvolgut,
Moltes gràcies pels comentaris i la recerca.
He pogut veure, a partir de les teves aportacions , que Celestí Sadurní va ser el principal gravador català del XIX. Un veritable mestre.
Gràcies per tot.
Ricard Dilmé
Publica un comentari a l'entrada