dimecres, 2 de juliol de 2014

SERRALLONGA EN CROMOS DE XOCOLATA (i 2)

El bandoler Serrallonga també va tenir espai en les col·leccions de cromos de les nostres xocolates, en concret en tres edicions diferents, totes elles inspirades en les novel·les de Víctor Balaguer.

Entre les cases xocolateres de Barcelona una de les principals era “Xocolates Amatller”. L’empresa va ser creada per Grabriel Amatller l’any 1797. El 1878 l’empresa havia crescut i inaugurava una nova planta a Sant Martí de Provençals de Barcelona.  L’èxit i la rendibilitat de la marca va quedar per sempre visualitzada en la conegudíssima casa Amatller del Passeig de Gràcia, obra de Josep Puig i Cadafalch. El 1972 l’empresa fou venuda al també industrial xocolater Simón Coll, qui ha conservat la marca.

La política comercial de l’empresa també va passar per la incorporació dels cromos en les seves tauletes i entre les moltes col·leccions que va editar n’hi ha una dedicada a la “Historia de Don Juan de Serrallonga”. Es tracta d’una col·lecció de dues sèries amb un total de 48 cromos. S’hi resumeix tota la primera novel·la de Víctor Balaguer i hi figura com a il·lustrador R. Larrosa (podria ser el pintor i il·lustrador català Ramón Larrosa Claramunt).

A Vic va néixer el 1872 la petita empresa de Xocolates Arumí, amb botiga a la plaça porxada i especialitzada en xocolates i postres. L’any 1977 fou adquirida per un grup empresarial i començà a funcionar com a Chocovic.

El 1920 Xocolates Arumí va editar dues col·leccions de cromos també inspirades en l’obra de Balaguer. Cada col·lecció es composava de 25 cromos, la primera amb l’argument de la novel·la “Don Juan de Serrallonga” i la segona amb el de “La bandera de la muerte”.

Els mateixos cromos de Xocolates Arumí també van ser distribuïts els anys vint per la marca Xocolata Tremoleda “ El Lago” de Banyoles. Aquesta empresa va ser impulsada per Lluís Tremoleda, pastisser de professió, qui també va incorporar les col·leccions de cromos als seus productes, a banda de regalar petits contes i pensar altres eines de publicitat per als seus productes.

De les dues col·leccions ,la de xocolates Amatller i la de xocolates Arumí, aquesta darrera és la que presenta més qualitat en el dibuix i la impressió dels cromos.

Cap comentari: