dimecres, 23 de maig de 2012

LES FORTIFICACIONS DE PRATS DE MOLLÓ

La visita a Prats de Molló mereix la pena per la seva història i pel seu entorn natural, però sobretot per l'arquitectura de la vila.

El nucli antic de la població és totalment envoltat d'unes notables muralles, amb les seves portes fortificades, els camins de ronda, els carrers empedrats ... Tot això reforçat per Vauban quan, a partir de la nova frontera del Tractat dels Pirineus, aquesta terra passa a ser territori estratègic per a les autoritats franceses.

El cas antic queda coronat per la magnífica i gran església dedicada a Santa Justa i Santa Rufina, d'estil gòtic i alt campanar romànic i amb un interior que conserva magnífics altars barrocs en totes les capelles laterals i en l'àbsis.

El passeig per aquest barri històric és força excitant per a tots aquells que ens agrada la arquitectura i rememorar espais del passat.

Dissenyat per a controlar la nova frontera, Fort Lagarde domina la ciutat emmurallada des de la seva talaia. L'any 1686 Vauban va reforçar l'estructura d'una antiga torre de guaita medieval i posteriorment es van afegir nous elements a la fortalesa. Un dels darrers elements que s'hi van afegir va ser un passadís subterrani que comunica el castell amb la vila i que és pel qual nosaltres hi vam accedir, ascendint les llargues i cansades rampes i escales que hi menen.

No lluny de Prats de Molló hi trobem els banys termals de La Presta i la carretera que ens hi porta també permet veure el "xalet" on hi va viure el President Macià abans del complot de 1926.