diumenge, 20 de maig de 2012

PRATS DE MOLLÓ
El darrer poble que vam visitar, tot resseguint les passes dels Angelets de la Terra al Vallespir, va ser Prats de Molló.

Aquí fou on va nèixer Josep de la Trinxeria l'any 1637 i així ho recorda el municipi en una placa situada en la plaça que porta el seu nom.

L'any 1667 una investigació de les autoritats franceses a Prats de Molló va provocar la inculpació de diverses persones, entre les quals hi havia Josep de la Trinxeria. Personatge conegut i reputat, aquest va aprofitar el seu lideratge per reunir la tropa d'homes armats que esdevindria la guerrilla dels Angelets de la Terra.

El volum de l'acció dels Angelets va anar en augment, amb un punt àlgid el gener de 1669, quan van aconseguir expulsar els soldats francesos de la guarnició i s'hi van quedar fins el mes de maig.

L'any següent, un dels caps de la revolta a la veïna comarca del Conflent , Joan Miquel Mestre (també conegut com a l'Hereu Just) , fou arrestat el 22 de gener de 1670 pel governador de Prats de Molló. Això va provocar la revolta dels veïns de la població i Josep de la Trinxeria va tenir la idea de prendre com a ostatges la dona i els fills del governador. Aquests foren bescanviats per l'Hereu Just, el qual va poder escapar.

Prats de Molló deu ser terra de guerrillers i per això podem recordar l'intent d'invasió que des d'aquest poble va protagonitzar Francesc Marcià i la direcció d'Estat Català l'any 1626. Un intent d'invasió que pretenia entrar militarment a Catalunya i proclamar-hi la República Catalana i la independència. L'intent , però, fou descobert i avortat.