dimecres, 2 de maig de 2012

EL VIVER (2)


La nissaga del Viver és coneguda des del segle XII i documentada en un cartulari que aplega documents relatius al domini civil i eclesiàstic de la comanda templera de Mas Deu (Rosselló). El lloc havia estat una possessió territorial d’aquesta comanda fins l’extinció de l’Orde en el segle XIII, a partir d’aleshores passa a ser un Vescomptat a mans de la família Viver.

El gran castell fou acabat de construir l’any 1604 pel vescompte Enric Montserrat de Viver, el mateix noble que va acollir en Serrallonga durant les seves estades en aquestes terres, en el mateix lloc on abans hi havia l’antic castell feudal destruït anys enrere pels hugonots.

Un dels Viver també va participar en l’alçament que Tomàs de Banyuls, baró d’Anyer, va liderar l’any 1653 contra els francesos que s’havien apoderat dels comtats.

Aquest va ser Josep de Viver, que va fer carrera eclesiàstica i l’any 1643 fou nomenat bisbe d’Elna . El 1652, però, abandonà el bàndol francès i feu costat, un any més tard,  a Tomàs de Banyuls en l’alçament que aquest provocà al Conflent contra el domini francès.

El complot va fracassar i Josep de Viver es va haver de refugiar a Catalunya, on morí el 1672.