dijous, 10 de maig de 2012

RESSEGUINT LES PASSES DELS ANGELETS DE LA TERRA AL VALLESPIR


 
Fa uns dies vam fer una escapadeta d’un dia al Vallespir, a la Catalunya Nord.
Un bon lloc per a gaudir de paisatges privilegiats, amb les seva gran vall creuada pel riu Tech i les faldes del massís del Canigó coronant un cel intensament blau.

Vam retrobar-nos amb espais ja coneguts, però no per això menys interessants.
El recorregut va ser el mateix que en aquesta anterior entrada del bloc, però retornant a Catalunya des de Prats de Molló pel Coll d’Ares i fins a Camprodon.

Aquesta sortida al Vallespir va servir en aquesta ocasió per a identificar espais relacionats amb la història dels Angelets de la Terra, el nou còmic que estic preparant.

El primer poble que vam trepitjar va ser Costoja, el primer poble francès que es troba quan deixem la carretera GI-503 després de Maçanet de Cabrenys.

Aquest petit poble de menys de cent habitants va ser un lloc de pas del contrabandisme i, per tant, un dels camins que feien els traginers que d’amagat entraven sal de Catalunya a la comarca del Vallespir, quan la sal francesa va ser carregada amb l’impost de la gabella i prohibit el comerç de sal del Principat.


Fa uns anys un batlle de Costoja va decorar els carrers amb unes plaques de marbre en català i francès. Algunes donen nom a un carrer o una plaça, altres són veritables poesies, altres fan referència a episodis de la història del poble i del país.  Entre aquestes darreres hi vam poder veure una placa que amb el nom d’”Aplegament dels Angelets” fa referència a l’aixecament de la guerrilla dels Angelets de la Terra en aquella comarca.

Quan van començar els enfrontaments  dels Angelets de la Terra amb els soldats de la gabella, l’any 1663, els habitants veïnes de Costoja, Serrallonga, Menera i Vilaroja van acudir en poques hores a la crida de socors dels habitants de Sant Llorenç de Cerdans.