dimecres, 30 de maig de 2012

LA VIA ÀNNIA I EL CAMÍ RAL DEL GRAU D'OLOT

El camí d'Orn, Història Universal.

 El camí ral del Grau d'Olot.

 La Via Ànnia.

En Quim Bou (bon amant de la història antiga i medieval) devia utilitzar , com a referència per a dibuixar el camí empedrat de Vilanova,  les antigues vies de l'Imperi Romà que van creuar tots els continents que van arribar a conquerir, des d'Europa fins a Àsia i Àfrica.

La millor mostra - i més ben conservada - d'aquests camins al nostre país la guardem a la Vall de Bianya, on hi trobem l'antic camí romà anomenat Via Ànnia o via romana de Capsacosta.


Aquesta antiga via romana era un brancal secundari de la Via Augusta (que unia Cadis amb Roma). Es separava d'aquests a l'Empordà a través de dos trams diferents que s'unien de nou a Esponellà per continuar en línea recta cap a Besalú. A partir de Besalú i seguint el riu Fluvià travessava part de la Garrotxa fins a Sant Joan les Fonts, dirigint-se, llavors, cap a la Vall de Binaya, travessant el Coll d'Ares. Travessava aleshores el Vallespir fins el Voló, on es tornava a unir amb la Via Augusta.

D'aquesta antiga via romana en vaig parlar en aquesta entrada del meu bloc.

Els hereus d'aquells antics camins romans van ser els camins rals que a partir de l'Edat Mitjana comunicaven diferents parts del nostre país i que aprofitaven, en alguns llocs, les traces de les vies imperials. 

Un d'aquests camins rals, el de Vic a Olot,  acendeix des d'Hostalets d'en Bas fins a l'anomenat Grau d'Olot, dalt la plana de Falgars. L'antic camí ral salva el desnivell del terreny a  "les marrades" amb un traçat perfectament empedrat i en ziga-zaga que em recorda  el dibuixat per en Quim Bou a Orn La batalla.

D'aquest camí també en vaig parlar en aquesta entrada del meu bloc.

En Quim no amaga que la Via Ànnia és una referència visual per al seu còmic i en una de les fotografies del seu àlbum hi apareix l'Orn de veritat (la seva vella gossa que sempre l'acompanyava d'excursió) en aquesta antiga via romana.

Quan passegem per aquests dos espais i fem anar una mica d'imaginació ens podem veure immersos en la gran batalla que aquí va liderar l'Orn.