divendres, 18 de juny de 2010

EL TRESOR D'EN SERRALLONGA
Avui obriré una nova línea d'entrades al bloc que anomenaré "El tresor d'en Serrallonga".

La miva filla gran, l'Ànnia, havia de fer el treball de recerca de 2n de batxillerat i em va dir de fer-lo sobre en Serrallonga. Li vaig donar suport, orientació documental i vaig posar el cotxe per a fer el treball de camp.

Es tractava de, a partir del procés sumarial d'en Serrallonga que està disponible a la xarxa i altre bibliografia, dissenyar un seguit de rutes pel nostre territori coincidents en llocs que surten identificats en el procés i crear unes fitxes de cadascuna d'aquestes rutes.

Les rutes havien de tenir una coherència territorial, de tal manera que hom les pugui seguir. Cada ruta es traslladava a una fitxa amb la descripció de l'itinerari, els llocs i els passatges literals extrets del procés sumarial que coincideixen amb aquest lloc. S'hi afegien també informació bibliogràfica i webgrafia, texts històrics de suport per a ampliar coneixements sobre en Serrallonga i el fenòmen del bandolerisme i, finalment, propostes d'interés turístic coincidents amb l'itinerari.

El buidatge que va fer l'Ànnia del procés sumarial va donar per a dissenyar deu rutes.


Durant uns mesos la vaig portar amunt i avall per a fer els reportatges fotogràfics dels llocs i comprovar la coherència i viabilitat de les rutes.


Finalment, va completar el treball amb una proposta de difusió de les rutes (una carpeta col·lectora i cartells identificadors dels llocs) i una entrevista amb l'Alcalde de Sant Hilari per a conèixer projectes de divulgació turístics de la figura del bandoler.


El que faré en el bloc és anar publicant extractes de les fitxes, a partir del material fotogràfic que disposem i dels textes que l'Ànnia va extreure del procés.

Tot plegat ha estat una experiència il·lusionadora, feta en família, que ens ha permès seguir les passes d'en Serrallonga al nostre país i descobrir el seu tresor, com vam escriure en el pròleg del treball:

"I hem trobat el tresor d'en Serrallonga.
Fent aquestes rutes hem descobert que el tresor
que amagava era això: l'espai, els llocs, la terra,
la natura i el paisatge.
El país, en definitiva"