dimarts, 3 de març de 2020

UNA PRIMERA EDICIÓ DE L’OBRA DE TEATRE DE VÍCTOR BALAGUER


Víctor Balaguer va entrar en contacte amb el personatge del bandoler aproximadament l'any 1858, arran de l'adaptació escènica d'una de les versions del popular "Ball d'en Serrallonga" que li devia caure a les mans en les seves recerques. Aquell any s'estrenava al Teatre Circ Barcelonès la seva obra "Los bandolers catalans ó lo ball den Serrallonga" amb gran èxit de públic, molta espectació i alguns crítics contraris a l'enaltiment del bandoler mitjançant una obra teatral.

L'entusiasme pel personatge del bandoler i la productivitat de Víctor Balaguer devia ser altíssima, doncs el mateix any -1858- de l'estrena de "Los bandolers catalans ó lo ball den Serrallonga" , ha escrit i estrenat la segona obra "Don Juan de Serrallonga ó los bandoleros de las Guillerias".

Es tracta ja d'una obra més elaborada, un drama en quatre actes, que s'estrena al Teatre Circ Barcelonés l'11 de març de 1858 amb gran èxit de públic i que suposarà l'eclosió definitiva del Serrallonga balaguerià.

D’aquesta segona peça teatral es publicaran diferents edicions al llarg dels anys següents. Per a la meva col·lecció he aconseguit la que semblaria la primera edició, publicada el mateix any 1858 per la Imprenta Cervantes de Barcelona.

Cap comentari: