dimarts, 17 de març de 2020

FOTOGRAFIA DE CARLES DE TORRELLES


Fins un moment determinat del segle passat la imatge, la fotografia, va ser dels elements més apreciats i desitjats per a difondre populars actors i actrius, obres teatrals i pel·lícules de cinema.

No hi havia obra de teatre o pel·lícula de fama que no generés algun material gràfic que podria ser utilitzat com a material promocional entre mitjans o espectadors.

Tots recordem les fotografies d’actors i actrius americanes dels anys quaranta i cinquanta.

I la popularitat del Don Joan de Serrallonga als escenaris també es va veure reflectida en el material gràfic.

Per a la meva col·lecció particular he trobat i afegit una fotografia d’un actor que encarnava el personatge del malvat Carles de Torrelles en l’obra de teatre de Víctor Balaguer. No disposo de més dades i desconec el nom de l’actor, com també la companyia i el teatre on es representava la versió. 

L’únic que disposo és de la publicitat, en el revers, del fotògraf. Es tracta de Josep Carbó (escrit com a “Jhp. Kharbo” per tal de donar-hi una pàtina d’exotisme internacional). 

Es tractaria d’un dels populars estudis de fotografia barcelonins on , a finals del segle XIX, molta gent acudia per a fer-se una fotografia. 

Amb l’eclosió de la fotografia es van popularitzar les “targes de visita”, que no era altra cosa que una fotografia personal que es regalava a familiars i amics. Tothom volia veure’s retratats. I els actors no volen ser menys.

A banda d’aquesta fotografia de l’actor desconegut que interpretava a Carles de Torrelles, a les xarxes també he vist fotografies de Lleó Fontova, un reconegut actors que representà el paper del traïdor Robert. I, ja en el segle XX, hi ha diverses fotografies d’estudi dels actors que participaren en la sarsuela estrenada el 1922: Josefina Bugatto, com a Joana de Torrelles, i Emili Vendrell, com a Fadrí de Sau.

Cap comentari: