dimarts, 17 de maig de 2016

UNA EXCURSIÓ AL SANTUARI DEL COLL L'ANY 1884

El santuari del Coll l'any 1924, en la guia del Centre Excursionista de Catalunya.


Dibuix del santuari l'any 1884.

El butlletí del Centre Excursionista de Catalunya ens permet conèixer el territori català a partir d’aquells pioners de l’excursionisme, els socis del centre, que hi publicaven els relats de les seves sortides i les descobertes que realitzaven.

Un grup de socis publicà la seva excursió a les Guilleries de l’any 1884, un document que es pot consultar digitalitzat en aquest enllaç.


Els socis eren els senyors Aulestia, Faura, Gich, Coll i Gasch, Vial, Farnés i Antoni Massó. Aquest darrer va redactar el text i també el va llegir la memòria davant els socis del centre.

L’excursió va tenir lloc els dies 23, 23 i 25 de març de 1884. Arribaren en tren des de Barcelona a l’estació d’Hostalric i en tartana fins Arbúcies.

El recorregut de descoberta de les Guilleries els portà fins a Sant Hilari, fins a Susqueda passant pel Coll de Querós, el santuari del Coll i fins Amer passant pel Pasteral.

En l’enllaç que us facilito podeu trobar el text i llegir l’interessant aportació d’aquests excursionistes del XIX , jo em permeto transcriure en aquesta entrada del bloc la part que fa referència al santuari del Coll,  seguint l’estela de l’anterior on parlava de l’hostatgeria existent l’any 1924.

“Lo Santuari del Coll es un edifici bastant capás ahont l’excursionista troba regular estada, puig erigida la inglesia en parroquia desde 1879 lo senyor rector de la meteixa ha procurat que hi hagués en lo Santuari lo menestar, habilitant 17 llits pera’ls pelegrins y viatjers que hi troban ademes los queviures necessaris pera ferhi estada.
La iglesia es romànica preciosament conservada en l’exterior que té un senzill y sever aspecte. Lo Sr. Aulestia tragué un dibuix de la típica portada surmontada per un campanar d’espadanya”.

El text segueix amb un resum de la història del santuari i algunes observacions sobre la seva arquitectura. Finalment els excursionistes baixaren a Susqueda no sense abans comprar “goigs y exemplars del petit opuscul, així com tambe alguns recorts piadosos pera las respectivas familias”.

Lloc d’històric pelegrinatge, com podem llegir, el santuari sempre va disposar d’estances per als viatgers o els fidels, entre altres coses perquè des del segle XI “s’atorgaren per los prelats de la Iglesia gran nombre d’indulgencias pera’ls que visitaven lo Santuari y fessen alguna almoyna en determinadas festas”.