dijous, 19 de maig del 2016

LA GUIA DE LES GUILLERIES DE 1924





Un dels petits tresors que em vaig emportar en una de les nostres darreres visites al mercat de Sant Antoni de Barcelona va ser el llibre-guia “Les Guilleries” editat pel Centre Excursionista de Catalunya  (CEC) l’any 1924.

Aquesta entitat va fer una  monumental feina des del seu naixement el 1876: trepitjar territori, conèixer territori i divulgar territori. Els seus associats van emprendre l’inestimable tasca de donar a conèixer tots els racons del nostre país amb publicacions com l’històric butlletí del centre i també les diverses i pioneres guies que amb els anys anirien publicant.

Una d’aquestes primeres guies fou la que dedicaren l’any 1924 a les Guilleries . La que es pot considera primera guia turística de les nostres muntanyes.

La guia es proposa “resseguir les Guilleries, procurant contribuir al seu coneixement i a la popularització de les belleses que atresora” i ho fa proposant la descripció d’un seguit d’excursions o itineraris al llarg i ample del massís.
El primer itinerari proposat parteix de Sant Hilari, “capital de l’exctensa comarca de les Guilleries”,  i passant per Sant Miquel de Solterra es dirigeix fins a Osor i Anglès.

Un segon itinerari també neix a Sant Hilari i , passant pel Santuari del Coll i Susqueda, va a finir a Amer. Aquest és el recorregut que permet “albirarar la famosa casa de Serrallonga, entre boscos, en el camí de Querós”.

El tercer itinerari es dirigeix des de Sant Hilari fins a Sant Andreu de Bancells i Vilanova de Sau i descendeix tot el que eren les valls del Ter abans de fossin negades per les preses, o sigui les valls de Sant Romà de Sau, Querós i Susqueda fins el Pasteral.

El quart itinerari es dirigia fins a les faltes del Montseny per a conèixer els pobles d’Espinelves i Viladrau. I encara n’hi afegien dos més: un que vorejava les Guilleries fins arribar a la plana de Vic i un altre que resseguia els cingles del Collsacabra partint de Vic , passant per Tavertet, Pruït i la Salut.

Com tota bona guia turística inclou el seu corresponent mapa fisiogràfic . En aquest cas es tracta d’un mapa a escala 1:100.000 que va ser confeccionat sobre la base del mapa elaborat per Juli Serra i els militars l’any 1888. El CEC, per exemple, va resseguir en vermells camins d’un dels mapes de Juli Serra que l’entitat tenia en propietat.

Es tracta d’una obra que ens demostra la importància i vivacitat de les entitats catalanes i una eina bàsica per als primers excursionistes. També serveix per a  fer avui en dia una nostàlgica retrospecció a  aquells temps reculats en que es començava a conèixer i posar en valor el nostres magnífic país; llegint les primeres referències a espais que ens son a l’abast i d’altres (com les valls submergides de Sau, Querós i Susqueda) als quals sols podem arribar amb la imaginació , però també amb els textes i  amb les fotografies que ens ofereix aquesta primigènia i valuosa guia excursionista del 1924.