dimarts, 24 de maig de 2016

“L’HOTEL SERRALLONGA” DEL SANTURARI DEL COLL

 Imatges antigues del santuari del Coll, amb l'hostatgeria adossada
a l'església romànica.

L'hotel Don Joan de Serrallonga, a Vallclara.En la guia de les Guilleries editada pel Centre Excursionista de Catalunya l’any 1924 es proposen un seguit de rutes i itineraris excursionistes que permeten conèixer els racons ferèstecs del nostre massis.

El segon itinerari que proposen parteix de Sant Hilari, passa per la muntanya de Sant Benet, el Santuari del Coll, Susqueda, Montdois, Sant Joan de Fàbregues, Rupit, El Far i Amer.

En apropar la ruta al Santuari del Coll, s’explica que “Dit santuari es troba a uns 825 m. Alt., dominant la vall de Susqueda i rierals del Ter, i en lloc força pintorest. És d’origen antic, fundat en la desena centúris i fou residència de monjos benets fins a les darreries del segle XV. L’esgésia és d’estil romànic, de sever aspecte, amb senzilla portalada i finestral i campanar en forma d’espadanya”.

Molt curiós el que segueix:

“Al seu costat hi ha l’antiga hostaleria o Hotel Serrallonga”.

Podria ser que l’any 1924 l’establiment de l’antiga hostatgeria del Coll es digués Hotel Serrallonga? Ho dubto, crec molt possible que l’autor de la guia es deixés portar per la imaginació o que el propietari li aixequés la camisa.

Fos com fos, però, és una anècdota que considero divertida – l’habilitat per posar un nom tan llegendari a l’establiment- i que demostraria la popularitat del bandoler i la capacitat de la gent de la contrada per aprofitar-se d’aquella popularitat.

El mateix va passar uns anys no tan llunyants, en els anys setanta sel segle XX, quan al lloc  Vallclara de Sant Hilari es va començar a construir una urbanització i s’hi va bastir un hotel que també va voler aprofitar el nom del bandoler: l’hotel Don Joan de Serrallonga.