diumenge, 18 d’agost de 2013

LA REPRESSIÓ ALS POBLES DELS COMTATS


Els municipis de Costoja i Sant Llorenç de Cerdans,
a la comarca del Vallespir.

El càstig de les autoritats franceses inflingit a causa de la Revolta dels Angelets, no es va cenyir únicament als revoltats, autoritats o guerrillers, sinó que va caure sobre les viles dels Comtats que havien donat suport a la revolta d'alguna manera.

Existeix una relació de les sancions econòmiques que es van aplicar a aquests municipis i que van causar gran perjudici a les economies dels comuns i dels habitants de cada vila. Les més castigades econòmicament foren Prats de Molló, Sant Llorenç, Arles, Serrrallonga i Palalda. El document que imposa les sancions diu:

"Estat de les multes a alguns comuns en particular, condemnats pels comissionats del Consell Sobirà:

Al Vallespir: la vila de Prats de Molló 3000 lliures; Arles i Sant Llorenç de Cerdans, 1.600 cadascuna; Serrallonga, 1.100; Palalda,1.000; Sant Marçal de Taulis, 800; Cortsaví i la Bastida i Bula d'Amunt, 600 cadascuna; Montferrer i Leca, 580; Motboló, 500; Tellet, 489; Els Banys  d'Arles, 300; Reiners, 280; Calmella, 200; Fontcobverta i Caixàs, Costoja i Vilaroja, Montalba i Fontanils, 180 cadascuna; Prunet, 100; als llocs de Monturiol, Casafabra, Bellpuig, Santa Coloma de les Illes els serà àmpliament informat".

En altres documents trobem actuacions de la justícia consistents en interrogatoris a les autoritats de les viles, com és el cas de l"Ordre emesa als comuns de la vila de Sant Miquel de Llotes, feta per Francesc de Segarra i altres comissaris del Rei, als comuns de Sant Miquel, per a que responguin sobre la seva notable participació que van fer, personalment i com a comunitat, en la rebel·lió dels Angelets a les muntanyes del Vallespir".

I encara més sancions:

"Ordre del Consell Sobirà que condemna a pagar multes als d'Arles, Beret, Banyuls de la Marenda, Torderes, Forques, Llauró, Viver, Pontellà, Morellàs, Vilallonga del Mont, Ortafà, Nyils i Reiners; com a complices de la Revolta dels Angelets,  per la negligència en allò que els pertoca en defensa del territori vers les contínues bandes de malfactors i per donar blat i farina als Angelets".