dilluns, 2 de juliol de 2012

PERPINYÀ
La ciutat de Perpinyà també és un dels escenaris de Serrallonga els Angelets de al Terra.

La capital del Rosselló havia estat una de les ciutats catalanes més importants fins el Tractat dels Pirineus. La seva edat d'or va ser en el segle XIII, quan esdevé capital de la Corona de Mallorca i havia estat cobdiciada per reis francesos a causa de la seva proximitat amb la frontera.

A partir de l'any 1479 es van reforçar totes les muralles de la ciutat i entre aquestes l'anomenat Castellet gran, l'edifici més emblemàtic de la ciutat.

El Castellet gran s'havia construït cap a 1368 per reemplaçar una porta que permetia travessar les muralles i connectar amb el nou raval de la ciutat. Fou construït pel mestre d'obres Guillem Guitard per encàrrec del rei català Joan el Caçador.

La construcció, de rajol vermell característic, tenia l'aspecte d'una fortalesa capaç de resistir qualsevol ofensiva que vingués del nord i encara  fou reforçada pel mateix Vauban. Amb els anys, perduda ja la seva funció com a porta d'accés , amb les muralles enderrocades, va servir com a presó de delinqüents comuns i de soldats detinguts.

En el còmic d'en Serrallonga apareix una visió zenital de la ciutat de Perpinyà , amb el Castellet gran en primer terme. Per a poder contemplar com era la ciutat fa segles, existeix una maqueta que s'exposa en el mateix Castellet, però encara n'hi ha una de més gran i més visual que es pot visitar a l'històric palau de la Casa Xamxó.