dimecres, 18 de juliol de 2012

EL PAISATGE DE LES GORGES DU TARN I LES GRANDS CAUSSES


Sempre s'ha dit que a França tot és fet a l'engrós. Crec que "la grandeur" que diuen ells prové del seu medi físic, on tot és gran. És a partir d'aquests origens que fan monuments o edificis grans, per a no ser menys que la seva natura. 

Catalunya és un país magnífic perquè, per la seva petitesa, concentra de tot en poc espai i tot se'ns posa a l'abast encara que sigui amb reduïdes mides.

La grandiositat del paisatge a França es manifesta també a la zona del departament de Mende, on es troben les Gorges du Tarn i les Grands Causses.

En aquest lloc els rius Tarn, Jonte, Dourbie ... van trobar-se amb un terreny calcari de fàcil transformar i van obrir grans bretxes al seu pas, deixant al descobert les roques i deixant la llera dels rius al fons de grans congostos.

D'aquesta manera van formar-se les Gorges du Tarn, de la Jonte o del Dourbie. Llargs i espectaculars congostos de fins a cinquanta quilòmetres  de llarg, salpicats en tot el seu recorregut per bosc alpí i per les formacions de roca calcària.

Un paisatge dels més bells que hem trobat, amb vistes espectaculars i racons de conte.

Per la seva banda, entre aquests congostos, hi trobem els altiplans - les Grands Causses -. Aquestes immenses praderies d'alta muntanya contrasten amb la verdor dels congostos i ofereixen un paisatge de planes i pujols on predomina la garriga i els prats on pastura el bestinar. En alguns llocs ofereixen una visió de zona erma, decorada amb algunes granges de pedra que apareixen molt de tant en tant quan hom fa el recorregut per les seves estretes i solitàries carreteres.