dilluns, 16 de juliol de 2012

LA VALL DELS TEMPLERS DE LARZAC


Acabem d'arribar de la nostra escapada de tres dies a França. Tres dies per a impregnar-nos de paisatges, història i bande dessinée.

La primera part del recorregut va ser per a descobir la vall de Larzac, en el departament de l'Avairon (en occità) i un dels seus tresors: les comandes dels cavallers templers i hospitalers.

En aquesta zona hi van crèixer, fins al final d'aquestes ordes religioses, diverses comandes (pobles fortificats a càrrec de cavallers de l'Orde del Temple o de l'Hospital) que es dedicaven a l'activitat agrícola i ramadera.

Nosaltres vam visitar tres d'aquestes comandes: La Couvertoirade, La Cavalerie i Sainte Eulalie de Cernon.

Totes tres conserven els vestigis d'aquell passat medieval, amb els edificis nobles del comandador i el recinte del poble emmurallat. La particularitat, respecte altre comandes menors, és que en aquests tres llocs no sols es va fortificar el recinte de la casa del Temple, sinó tot el nucli urbà que va crèixer al redós d'aquestes.

Els francesos, amb l'avantatge d'anys que ens porten en matèria de promoció turística del seu país, tenen una xarxa de promoció de la Vall de Larzac que podeu consultar al web www.conservatoire-larzac.fr.

Aquestes visites transporten el viatger a l'Edat Mitjana i aquells moments de màxim protagonisme dels monjos-guerrers, abans que l'església oficial i els reis europeus acabessin amb tots ells per a quedar-se llurs possessions.