divendres, 10 de gener de 2020

LES CARICATURES DEL BANDOLER EN EL SEGLE XIXEl personatge del bandoler ha esdevingut tan popular, al llarg dels anys, que no s’ha escapat a les mans dels artistes que l’han immortalitzat amb les seves creacions. La imatge més característica que ens ha arribat, a remolc de la imaginació dels literats, ha estat la del bandoler romàntic, noble i cavalleresc, vestit amb robes de senyor i lluitador per amor i contra la injustícia.

Amb tot, el personatge dibuixat no s’ha escapat a la controvèrsia iniciada entre la visió romàntica de Víctor Balaguer i la del pagès posat a lladre de pas, iniciada per l’historiador Joan Cortada.

Dos exemples d’aquesta controvèrsia gràfica les trobem en la premsa del segle XIX, quan la qüestió estava en plena efervescència.

En totes dues apareix el Serrallonga desdoblat: vestit o mig vestit de noble i de pagès.
La primera caricatura la va publicar el setmanari satíric “Lo Xanguet”, almanac aparegut a Barcelona del 1865 al 1874; redactat pels mateixos col·laboradors d’Un Tros de Paper-, era també, com aquest, partidari del ‘‘català que ara es parla’’, editat per Innocenci López i il·lustrat per Tomàs Padró; hi dibuixà també Josep Lluís Pellicer.

En quan a la segona caricatura, la revista satírica "L'Esquella de la Torratxa" va reproduir en el seu número 2274, publicat el 6 d'octubre de 1922, aquesta caricatura , extreta del setmani "Lo Esquirol".

El setmanari "Lo Esquirol" recollia amb humor, l'any 1868,  l'encesa polèmica entre les publicacions "La Montaña de Montserrat", que dirigia Víctor Balaguer, i "La Barretina", dirigida per Josep Feliu i Codina.

En aquesta caricatura els dos directors apareixen fent un vestit a mida per al bandoler. En Balaguer el vesteix de noble i en Feliu i Codina de facinerós. 

Cap comentari: