dimarts, 28 de gener de 2020

EL MISTERI DE L’AQUAREL•LA D’EN SERRALLONGA DE 1894 ( i 2)
Portada de l'edició de "Don Juan de Serrallonga" de 1895.

Dibuix de Josep Lapeyra per al "Cançoner popular" d'Aureli
Capmany (1901)


 Cromolitografia de José Cuchy Arnou per al volum
de "La bandera de la muerte" de 1895.

He posat aquest misteriós títol en aquesta entrada del bloc atès que l’origen de l’aquarel·la d’en Serrallonga  de 1894 és incert. Qui sap si algú em pot ajudar alguna vegada a obtenir més informació.

Totes les cromolitografies de l’edició del “Don Juan de Serrallonga” i “La bandera de la muerte” de  1895 venen signades pel seu autor, menys una. Aquesta és precisament la que reprodueix l’original que jo he trobat.

En totes les altres hi apareix la signatura “Cuchy”. Això vol dir que el seu autor va ser José Cuchy Arnau (Puerto Rico, 1857- Barcelona 1925). Va arribar a ser un reconegut artista gràfic i il·lustrador de renom, amb obra dipositada en museus i col·leccions particulars.

L’original que jo he aconseguit està signat per J. Lapeyra el 1894. Entenc que es tractaria de Joseph (o Josep) Lapeyra Robert, però no tinc massa dades sobre aquest il·lustrador.

S'ha de reconèixer, pel meu gust, que la qualitat del dibuix i el color és superior i distingeix la cromolitografia de Lapeyra per sobre de les de Cuchy.
Les úniques referències és que va il·lustrar un exemplar de l’edició del cançoner català editat per la revista “L’Avenç”  a principis del segle XX i del qual n’era autor Aureli Capmany. En concret es tractava de la cançó “El testament d’Amèlia” i hi apareix una litografia en blanc i negre signada per J. Lapeyra el 1901.

L’altra referència que he trobat és la participació de Josep Lapeyra Robert en l’elenc d’artistes barcelonins que participaren l’any 1892 en “L’exposició de belles arts de Sant Feliu de Guíxols”.

El "misteri" del cas és perquè l'autor de les planxes d'impressió no va reproduir al signatura de l'autor de la il·lustració a original, a diferència del que va fer amb les altres signades per Cuchy.


Existeixen unes petites diferències , quasi imperceptibles, entre l’original i la reproducció del llibre. Són tan poques que ens explicarien la gran professionalitat dels litògrafs encarregats de reproduir amb expertesa les obres originals.

Cap comentari: