divendres, 7 de setembre de 2018

UN DIBUIX ORIGINAL D'EN SERRALLONGA DE MANUEL URDA


Fa temps vaig aconseguir per a la meva col·lecció de dibuixos i bibliografia d'en Serrallonga una obra original que és un veritable tresor.

Es tracta de la il·lustració original realitzada pel gran dibuixant Manuel Urda per al llibret "Don Juan de Serrallonga" editat per l'editorial Mercurio els anys vint del segle passat.

Editorial Mercurio de Barcelona va editar la col·lecció de novel·les populars (de petit format i preu assequible, molt de moda en aquell principi de segle)  titulada "Colecció Gráfica Aventura y Viajes", amb un total de deu números dedicats a diferents personatges , combinant gent de mala fama (Otel·lo, Lucrecia Borgia...) i bandolers (Diego Correntes, Luís Candelas, els Trabucaires ...) i il·lustrats tots per Manuel Urda.

No podia faltar-hi , entre aquests bandolers, el nostre Serrallonga.

El dibuix d'Urda, realitzat amb aquarel·la, és la portada d'aquella novel·la gràfica. 

En ell hi apareix (a banda de tota la rotulació de la portada) la idealització del Serrallonga romàntic i noble dalt del cadafalc, amb el botxí i el frare. Una imatge ja vista en els gravats antics que acompanyaven la primera novel·la original de Víctor Balaguer.

Manuel Urda és un dels grans autors clàssics del còmic espanyol. Que fos un dels artistes que va dibuixar el bandoler és tot un regal.

Cap comentari: