dimarts, 18 de setembre de 2018

SERRALLONGA, EL SEU PRIMER CÒMIC?
La il·lustració original de Manuel Urda que he aconseguit per a la meva col·lecció sobre en Serrallonga va servir per a la portada del que possiblement és el primer còmic editat sobre el bandoler.

Es tracta d'un llibret senzill, de catorze pàgines i amb format 24x17 cms, amb portada en color i interior en blanc i negre.

Forma part de la "Colección gráfica aventuras y viajes" d'Editorial Mercurio, fundada l'any 1915 a Barcelona.

Aquesta col·lecció, com resava la contraportada, pretenia apropar al lector "suggestives narracions de viatges extraordinaris, aventures inesperades i meravelloses i també drames i novel·les famoses". Tot i així, els deu números editats cap a l'any 1919 estaven quasi tots dedicats a episodis de bandolerisme.

La popularitat de la temàtica del bandolerisme devia impulsar la col·lecció d'aquesta editorial, igual com ho van fer altres empreses editores a principis del XX.

No hi podia faltar, a banda de la història dels "Trabucaires de Catalunya", el nostre Joan de Serrallonga.

El relat és estrictament el de la novel·la romàntica de Víctor Balaguer.

L'interior es composa de text acompanyat de dibuixos que il·lustren la trama, sense globus de diàleg, vinyetes , ni el tipus de seqüència d'acció habitual en el còmic. Es tracta , així, d'un estadi entre les auques del segle anterior i el còmic pròpiament dit. Es tractaria, doncs, d'un tipus de protocòmic.

Mentre que la portada és del reconegut Manuel Urda, els dibuixos interiors són d'un altre autor que no puc reconèixer.

En les properes entrades del bloc reproduiré les dotze pàgines interiors de l'edició.

En aquest enllaç també podeu trobar més informació sobre la col·lecció.

Cap comentari: