dimarts, 18 d’agost de 2015

TORRE DE VETERA

 Torre Vetera
 Torre Vetera vista des de Corsaví La vessant del Conflent, des de dalt Torre Vetera.
 La vessant del Vallespir, des de Torre Vetera.


Feia temps que volia arribar-me fins a la Torre de Vetera (tour de Batère en francès) i ho vaig fer un dia d’aquestes darreres vacances.

És un dels llocs que evoquen la història d’en Serrallonga atès que ell va passar-hi en una de les seves fugides a França, és per això que vaig utilitzar-la també com un dels escenaris del meu darrer còmic “Serrallonga Els Angelets de la Terra”.

S’hi accedeix passat Arles de Tec i ascendint la carretera que porta fins el poble de Corsaví. Uns tretze quilòmetres d’ascenssió per carretera asfaltada ens permeten arribar fins el coll de Descàrrega, on deixem el vehicle i continuem amb una curta caminada de dos quilòmetres i mig per una pista forestal.

Es tracta d’una torre construïda vers el 1340 pels reis de Mallorca, senyors en aquell moment de les terres de la Catalunya Nord enfrontats al reialme de Catalunya i Aragó.

Complia una doble funció: vigilància del territori i transmissió de senyals mitjançant foc en la seva part superior, això li permetia connectar amb els castells de Montferrer i Serrallonga. Es una torre de planta circular , amb amples murs i diferents plantes, seguint l’exemple de les moltes torres de guaita que abunden en la regió.

Com a estructura de vigilància es troba situada en un lloc privilegiat, a 1.450 metres d’alçada, en una cresta que descendeix per la falta oriental del Canigó. Això fa que la panoràmica sigui espectacular, amb les planes del Conflent i del Vallespir a una i altra banda.
 
En Serrallonga va passar per aquests verals en les seves escapades fins a França:

"Y sense cercar ningu dels altres bandolers mos companys men torni a França que jo ja tenia una dobla de or que dit mossur del Viver me havia dexada pera gastar per lo cami y aleshores no men torni per Anyer que men torni per Torrebatera encaminantme deves Vinça y de alli men entri en França y torni al Viver ahont me estigui algun parell de mesos".

Així queda documentat que en Serrallonga va creuar per aquest lloc, descendint fins al poble de Vinçà i d'allí deixant el Conflent català per a entrar a les terres ja franceses del Viver, a la Fenolleda.
 

En l'actualitat un grup de veïns de la comarca han creat una associació amb la missió de restaurar el monument. En el seu web , disponible en aquest enllaç, hi podem trobar més informació.

1 comentari:

Quim Bou ha dit...

Me l'apunto per visitar algun dia! :)
Salut!
Quim