dijous, 20 d’agost de 2015

RUTA PER LA FENOLLEDA

 L'ermita de la Força Reial.
 El poble de Bellestar.
 L'embassament de l'Aglí.
 Caramany.
 Pa interior de l'aqüeducte d'Ansinyà.
 El pont-aqüeducte d'Ansinyà.
 El castell de Viver.
Les restes del castell de Fenollet.

Aquestes vacances vaig fer una escapada d’un dia per a descobrir raons de la comarca de la Fenolleda, a l’altra banda de l’actual frontera.


Aquest territori va ser català fins el Tractat de Corbeil de 1258, posterior a la derrota catalano-occitana de Muret i encara avui és un espai que supura vincles històrics amb el nostre país.

L’itinerari que vaig fer va ser transversal, accedint a la Fenolleda pel costat del Conflent i deixant-la pel costat de l’Aude, pel poble que va donar nom a la comarca: Fenollet.

En aquest recorregut el primer a destacar-hi va ser l’ascenssió a la Força Reial, l’espai que havia ocupat una antica fortalesa de frontera catalana i que, a banda de la seva ermita, ofereix una visió de 360 graus de tota la Catalunya Nord. La millor visió panoràmica de la que hom pot gaudir en aquella comarca.

Després de visitar Besllestar i el seu museu dedicat a la Prehistòria, la carretera descendeix per Caramany, resseguint terrasses on es cultiva una vinya que produeix  vins de molt bona qualitat, i es deixa caure a la plana tot creuant l’embassament del riu Aglí.

La següent visita la vaig fer al pont-aqüeducte d’Ansinyà. D’origen romà, durant l’Edat Mitjana s’hi va afegir un pas interior per a vianants i carruatges. Realment una obra espectacular i totalment singular d’enginyeria civil.

Una estreta carretera em va portar fins el Viver, el poble presidit pels vestigis del castell dels barons, antic refugi d’en Serrallonga quan fugia de Catalunya i es refugiava en aquestes terres. Fins aquí , tan lluny de les Guilleries, arribaven els nostres bandolers!