dimarts, 8 de gener del 2013

SIRENES A SANT GENÍS DE FONTANES



Fa unes setmanes vam fer una sortida al Rosselló i la  vam iniciar visitant el monestir de Sant Genís de Fontanes.

Al poble s'hi arriba per la carretera D618, des del Voló i hi destaca el seu monestir benedictí.
El monestir es va crear en el segler IX i va tenir importància fins l'any 1507, moment en el qual fou unit al monestir de Montserrat. Amb la revolució francesa el recinte va perdre definitivament la seva funció monacal.

A la façana de l'església destaquen nombrosos ossaris i escultures romàniques, però es coneix essencialment per la seva portalada de marbre blanc on hi ha la cèlebre llinda de marbre bjanc, l'escultura romànica datada més antiga.  Malgrat que la talla és feta amb bisell, bàsicament en dos plans, s'hi inicia la tècnica dita dels plecs repassats: cada plec dels vestits està lleugerament en relleu sobre el següent; és el punt on comença la veritable escultura.

L'altre part interessant del monestir és el seu claustre, que data dels anys 1270-1280. 

La trista particularitat del conjunt, com també va passat amb altres edificis romànics com Cuixà, és que el claustre va ser desmantellat i venut el 1924. Una part d'aquest va anar a parar al Philadelphia Museum of Art dels Estats Units, una altra part va ser venuda al castell de Mesnuls (Illa de França) i tres capitells van anar a parar al Museu del Louvre.

A Sant Genís restaven onze capitells de l'angle sud-est en una casa veïna. Els de Les Mesnuls van ser adquirits per l'estat i portats el 1984, amb els del Louvre, a Sant Genís, on ha estat restituït el claustre. D'aquesta manera, doncs, trobem un cert  final feliç a un espoli cultural, a partir de l'esforç i la tenacitat de gent que estima l'art i d'unes autoritats que hi aposten. Tot i que no cal dir que els capitells que es troben als Estats Units no han retornat.
D'entre les formes que decoren els capitells del claustre hi ha la presència de les belles sirenes de dues cues.