Aquesta ruta en cotxe la vaig pensar per a resseguir una mica les passes d'en Serrallonga quan, venint de Sant Llorenç de la Muga i passant per Ceret, creuava les muntanyes del Canigó fins a Vinçà i d'allí al Viver per l'altiplà de Sornià.
No es tracta d'una ruta totalment coincident amb els camins fets pel bandoler, però el seu pas per les estibacions de l'est del Canigó i el ferèstec de la zona, amb unes grans masses boscoses que ens parlen d'un paisatge abrupte allunyat dels pobles i, per tant, propici per al pas de fugitius, ens permet recordar com devien ser aquells camins en el segle XVII.
L'artèria del recorregut és la carretera local D618, que parteix dels Banys d'Arles i Palaldà (Amelie-les-Bains) i arriba fins a Bulaternera (Bouleternère). Amb una distància d'uns 45 quilòmetres de carretera sinuosa i amb revolts que cal fer amb paciència i gaudint del paisatge.
La primera visita la fem al nucli urbà d'Arles, un antic munici prescut al redós del monestir de Santa Maria, un notable edifici amb esbelt campanar romànic i un magnífic claustre.
Tot just als Banys d'Arles és recomanable un passeig pels carrers medievals de l'antiga Palaldà , un poble que s'enfila en cascada dalt d'un pujol i domina des de la seva talaia la vall del Tec als seus peus.
A partir d'aquí enfilem la carretera i ens endinsem en la immensa massa boscosa dels Aspres, formada per alzinars i rouredes. En algun dels revolts ens aturem davant la panoràmica que se'ns ofereix.
Una vegada hem ascendit la serralada i baixem cap a la plana del Conflent ens trobem amb una visita inel·ludible a la zona: el priorat de Serrabona.
Aquest antic priorat del segle XI guarda al seu interior un veritable tresor del romànic: el claustre-galeria i la tribuna.
El material utilitzat per a la construcció de l'edifici del priorat és la pissarra i per l'escultura el marbre rosa del Conflent. Santa Maria de Serrabona és important des del punt de vista de l'art romànic pels capitells del clàustre-galeria , però sobretot per la imponent tribuna que divideix l'església en dos parts. En la tribuna hi ha representats tota classe d'animals: lleons,
àguiles, centaures, sagitaris, etc.; i altres elements amb simbolisme
cristià. Foren necessaris setanta anys per a construir aquest element
únic del romànic català.
A pocs quilèmetres de Serrabona arribem a la plana del Conflent, al municipi d'Illa.
El més espectacular d'Illa és el singular paratge dels orgues , un decorat esculpit per l’aigua.
El paratge dels orgues ens apareix com un amfiteatre de parets sorrenques tallades en columnes gegantines, amb una alçaria de 10 a 12 metres, aquest paisatge àrid, molt bonic i molt fràgil, és una obra transitòria. Encara que ens sembli permanent, en realitat canvia constantment.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada