divendres, 11 de maig de 2018

REVISTA EL SIGRONET (1924) : EL PRIMER CÒMIC EN CATALÀ D'EN SERRALLONGA
El Sigronet va ser un setmanari d'humor dedicat als infants i als joves que va sortir, sense data ni numeració, l'any 1924, en una època en què el mercat d'aquest tipus de publicacions en català estava absolutament dominat per En Patufet i, en castellà, per TBO. L’editorial responsable de la publicació va ser la prolífica “El gato negro”, que posteriorment esdevindria Editorial Bruguera. 

El Sigronet va sortir publicat en català quan aquest no era vist precisament amb simpatia per la dictadura de Primo de Rivera. Practicant un humor absolutament blanc i costumista, la publicació estava dirigida per Emili Graells Castells, que hi publicava una secció que es dèia Fulls de vida, i tenia com a principal col·laborador literari Aureli Capmany. De la part gràfica se n'encarregaven els dibuixants Escobar, Enric Arman, Urda, Robert, Artur Moreno, Parets i Ermengol Vinaixa, entre d’altres.

En aquest setmanari va aparèixer publicat el primer còmic en català que tenia en Serrallonga de protagonista. Va ser a partir del número 14 de la revista i a raó de dues pàgines per revista.

Es tractava d’una versió en còmic de la novel·la i la trama ideada per Víctor Balaguer el 1958, amb un dibuix de tipus senzill i  sense globus de diàlegs, amb text  a peu de cada il·lustració. Els dibuixos eren signats per “Ernest”.

Cap comentari: